PENTAGON UPOZORAVA: Kurdi otišli, nema ko da se bori protiv ID

Beta

17. 04. 2018. u 23:39

Američka vojska je konstatovala ponovno jačanje grupe Islamska država u Siriji u oblastima pod kontrolom vlasti Bašara al Asada

ПЕНТАГОН УПОЗОРАВА: Курди отишли, нема ко да се бори против ИД

Foto Tanjug / AP

Američka vojska je konstatovala ponovno jačanje grupe Islamska država u Siriji u oblastima pod kontrolom vlasti Bašara al Asada, rekao je danas jedan američki vojni zvaničnik.

Prema pukovniku Rajanu Dilonu, portparolu međunarodne koalicije koja se bori protiv ekstremista u Siriji i Iraku, Asadove vlasti i Rusija, njen politički i vojni saveznik, nisu uspeli da zadrže teritorije koje su povratili od Islamske države.

Dilon je rekao da primećeno ponovno pojavljivanje pripadnika Islamske države u zonama gde koalicija nije prisutna, uključujući u nekim kvartovima južno od Damaska kao i istočno od reke Eufrat.

Američka vojska je pažlljivo pratila grupu Islamska država u Sriji i Iraku gde su ekstremisti izgubili 98 odsto teritorija koje su uspeli da osvoje, prema Pentagonu.

Međutim, napredovanje u proterivanju ekstremista prekinuto je poslednjih nedelja u oblastima gde se međunarodna koalicija bori protiv Islamske države preko Sirijskih demokratskih snaga, zbog operacija turske vojske na severu Sirije.

Ankara je u junu pokrenula ofanzivu oko Afrina da istera kurdske borce iz tog grada. Veliki broj Kurda mobilizovanih u borbama protiv Islamske države odlučio je da ode da podrži svoje sunarodnike u Afrinu.

Pukovnik Dilon je rekao da nikakav značajan napredak nije zabeležen protiv Islamske države od kada su otišli kurdski pripadnici Sirijskih demokratskih snaga otišli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

miki

17.04.2018. 23:53

Da li ima kraja ovoj farsi i cinizmu ? Gebels je bio malo dete u odnosu na ove demonkrate sa zapada !

petar

18.04.2018. 02:27

Evo sanse za fasiste (medunarodna teroristicka koalicija) da ponovo napreduju u svojim politickim igrama .

Simon

18.04.2018. 07:15

Amerikanci bi se hteli junačiti preko tudjih ledja .Kurdi kažu nemoze ,nego u prve redove.,a oni bi samo iz aviona i slavili pobede.

bager

18.04.2018. 07:56

Jel to izgovor da vase trupe udju u Siriju,,a trebali ste da podrzite kurde i zabranite turcima da ih ubijaju i napadaju

Гојко

18.04.2018. 08:12

U južnim četvrtima gradskog jezgra Damaska / al Kadam,Jarmuk,Tadamun / prebačen je veći deo sirijske vojske iz ist. Gute da se obračuna sa oko 1.500 najokorelijih terorista islamske države koji nemaju gde da se povuku / niko ih neće /.Svakog trenutka treba da počne akcija oslobađanja.A TV Al Ikhbarija.SY, je sinoć prikazala snimak predaje teškog naoružanja Vojske Islama /1 BMP-1 ,5 Tojote vozila,minobacač,top,RPG-ove/ i danas će otići oko 1.000 terorista iz Dumaira,pored koga je aviobaza SAA.

realist

18.04.2018. 08:14

Sto sada ludi Nato ne Ide da se bori protiv Islamske Drzave gde su Mej,Tramp i Makronce,a pisu Ameri KO CE dase bori ludaci jedni Sto vi sada ne idete dase borite,viste pokvareni lazovi i ratni huskaci,rusili Ste sve Islamske Drzave a sad Ste kao" spasioci"Koji Ste vi podmukli stvoren.Pametni Kurdi ne bore se protiv islama ka vi protiv Hriscana.

realist

18.04.2018. 08:14

Sto sada ludi Nato ne Ide da se bori protiv Islamske Drzave gde su Mej,Tramp i Makronce,a pisu Ameri KO CE dase bori ludaci jedni Sto vi sada ne idete dase borite,viste pokvareni lazovi i ratni huskaci,rusili Ste sve Islamske Drzave a sad Ste kao" spasioci"Koji Ste vi podmukli stvoren.Pametni Kurdi ne bore se protiv islama ka vi protiv Hriscana.

Primer i uzor!

18.04.2018. 08:25

Kurdi: Hrvati su nam primer i uzor kako da se borimo za naš Kurdistan!

Zoran bgd

18.04.2018. 08:33

Nisam neki političar ali mozda je resemje da Tramp raspusti ID koju je osnovao Obama? Jednostavno im urucite otkaze ili prekid radnog odnosa za vladu SAD.