Pentagon: Ponovo jačanje Islamske države u Siriji

Konstatovano je ponovno jačanje Islamske države u Siriji u oblastima pod kontrolom vlasti Bašara al Asada, rekao je jedan američki vojni zvaničnik.

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2018.

23:04

Pentagon: Ponovo jačanje Islamske države u Siriji
Foto: GettyImages

Prema pukovniku Rajanu Dilonu, portparolu međunarodne koalicije koja se bori protiv ekstremista u Siriji i Iraku, Asadove vlasti i Rusija, njen politički i vojni saveznik, nisu uspeli da zadrže teritorije koje su povratili od Islamske države.

Dilon je rekao da primećeno ponovno pojavljivanje pripadnika Islamske države u zonama gde koalicija nije prisutna, uključujući u nekim kvartovima južno od Damaska kao i istočno od reke Eufrat.

Američka vojska je pažlljivo pratila grupu Islamska država u Sriji i Iraku gde su ekstremisti izgubili 98 odsto teritorija koje su uspeli da osvoje, prema Pentagonu.

Međutim, napredovanje u proterivanju ekstremista prekinuto je poslednjih nedelja u oblastima gde se međunarodna koalicija bori protiv Islamske države preko Sirijskih demokratskih snaga, zbog operacija turske vojske na severu Sirije.

Ankara je u junu pokrenula ofanzivu oko Afrina da istera kurdske borce iz tog grada. Veliki broj Kurda mobilizovanih u borbama protiv Islamske države odlučio je da ode da podrži svoje sunarodnike u Afrinu.

Pukovnik Dilon je rekao da nikakav značajan napredak nije zabeležen protiv Islamske države od kada su otišli kurdski pripadnici Sirijskih demokratskih snaga otišli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: