Omran je jedan od 8 miliona, a njegov brat jedan od 14.700

Izvor: B92, 20.Avg.2016, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omran je jedan od 8 miliona, a njegov brat jedan od 14.700

Berlin -- Više od 14.700 dece ubijeno je u ratu u Siriji od 2011. godine, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ovaj podatak objavljen je u vreme kada svetom kruži fotografija okrvavljenog sirijskog mališana Omrana, koja je postala najnoviji simbol rata u Siriji, piše "Dojče vele"

Većina dece je ubijena tokom bombaških napada, mnogi su umrli od gladi ili zbog loših medicinskih uslova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u okupiranim područjima, navodi ta opservatorija i ističe da deca stradaju i u napadima otrovnim gasom.

Unicef naglašava da je ratom pogođeno ukupno 8,4 miliona dece, što je 80 odsto sve dece u zemlji, bila ona u Siriji ili u izbeglištvu u nekoj drugoj zemlji.

U Siriji je od početka rata rođeno oko 3,7 miliona dece, navodi Unicef i ističe da "ta deca ne znaju šta je normalna svakodnevica, bez pucanja, udara granata, straha i bežanja u skloništa".

Prema navodima humanitarne organizacije "Save the Children" (Spasite decu), 35 odsto žrtava u Alepu pod opsadom su deca.

"Potresna slika dečaka Omrana koji krvav, pokriven prašinom i vidno zbunjen sedi na narandžastoj stolici u kolima hitne pomoći u Alepu, postala je najnoviji simbol rata u Siriji", navodi "Dojče vele".

Humanitarne organizacije ističu da postoje hiljade sličnih priča ranjene ili ubijene dece.

Omran i deo njegove porodice su imali sreće i preživeli su, rekao je za nemačku novinsku agenciju DPA Ibrahim al-Hadž iz humanitarne organizacije "Bele kacige", koja je bliska sirijskoj opoziciji.

"Iste noći smo i drugu malu decu izvlačili iz ruševina na istoku Alepa. Da to nismo uradili, oni bi umrli", rekao je al-Hadž dodajući da on i njegove kolege moraju stalno da gledaju prizore ranjene ili ubijene dece.

Brat Omrana Dakneša, sirijskog dečaka čija je fotografija postala simbol stradanja civila u Alepu, umro je od povreda u bolnici tri dana nakon vazdušnog napada.

Posao humanitarnih radnika, kako kaže, postaje svakim satom sve teži.

Ta organizacija ima četiri uporišta iz kojih danonoćno šalje svoje ljude u akcije spasavanja, navodi "Dojče vele".

Komuniciraju putem voki-tokija zato što je mobilna mreža ekstremno loša, ističe al Hadž i dodaje da u danima u kojima se bombarduje, borbeni avioni izvrše i više od 40 vazdušnih napada.

Često su pomagači i sami tada u životnoj opasnosti, naglašava on dodajući da je 47 "Belih kaciga" već ubijeno, dok ih je 95 ranjeno.

"Dojče vele" navodi da se humanitarni radnici i oko 300.000 stanovnika pod opsadom na istoku Alepa nadaju primirju koje je najavila Rusija. "Moskva je predložila da se od sledeće sedmice pridržava zahteva UN za primirjem u trajanju od 48 sati nedeljno. Do sada je Rusija najavljivala dnevni prekid vatre u trajanju od tri sata, ali se toga ustvari nije pridržavala", zaključuje "Dojče vele".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.