Rusija ima nacrt rezolucije za novu istragu o Siriji

Izvor: B92, 24.Jan.2018, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija ima nacrt rezolucije za novu istragu o Siriji

Moskva, Njujork -- Rusija napravila nacrt rezolucije za Savet bezbednosti UN u kojoj predlaže uspostavljanje novog tela za istragu o slučaju hemijskih napada u Siriji.

Komisija bi trebalo da radi "na osnovu detaljnih i nepobitnih dokaza", izjavio je privremeni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

"Želimo da se izdignemo iznad nesuglasica i da predložimo da bude uspostavljeno novo međunarodno istražno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << telo koje će utvrditi činjenice na osnovu detaljnih i nepobitnih dokaza dobijenih transparentnim i pouzdanim metodama tako da Savet bezbednosti može da identifikuje one koji su odgovorni za upotrebu otrovnih agenasa kao oružja", istakao je Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN, prenosi Tass.

To bi, prema njegvim rečima trebalo da bude "profesionalni i depolitizovani" mehanizam.

"Pripremili smo odgovarajući nacrt rezolucije i zatražili od sekretarijata da ga prosledi članicama. Nadamo se da će članovi Saveta bezbednosti razgovarati o našoj inicijatici u svojim prestonicama što pre", naglasio je on.

Mandat Zajedničkog istražnog mehanizma u Siriji (JIM) Međunarodne organizacije UN za zabranu hemijskog oružja (UN-OPCW) istekao je 18. decembra 2017, a članice Saveta bezbednosti UN nisu uspele da postignu sporazum o produženju njegovog mandata.

JIM je uspostavljen rezolucijom Saveta bezbednosti UN u avgustu 2015, kako bi bili identifikovani odgovorni za hemijske napade u Siriji.

To telo je izdalo sedam izveštaja u kojima krivi sirijsku vladu za četiri hemijska napada.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Moskva za istragu o napadima u Siriji "na osnovu nepobitnih dokaza"

Izvor: RTS, 24.Jan.2018

Rusija je napravila nacrt rezolucije za Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj predlaže uspostavljanje novog tela za istragu o slučaju hemijskih napada u Siriji. To telo bi radilo "na osnovu detaljnih i nepobitnih dokaza", izjavio je privremeni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.