Napad iračkih snaga na Havidžu – još jedno uporište ID

Izvor: RTS, 29.Sep.2017, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad iračkih snaga na Havidžu – još jedno uporište ID

Iračke snage izvele napale su severni grad Havidža, jedan od poslednjih bastiona u Iraku koji je pod kontrolom Islamske države koja i u Siriji trpi napade.
Ova akcija usledila je nakon što je Islamska država objavila navodni audio-snimak svog lidera Abu Bakr el Bagdadija koji poziva na otpor, što je prva inetrvencija te vrste >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u prethodnih godinu dana, prenosi AFP.

"Lideri ID i njeni vojnici shvatili su da je put ka... pobedi da budu strpljivi i da se odupru nevernicima bez obzira na njihove saveze", rekao je glas na snimku u čiju autentičnost Vašington tvrdi da "nema razloga da sumnja".
Kako navodi agencija, od poslednje poruke koju je u novembru Bagdadi uputio svojim sledbenicima, teritorija koju džihadisti još drže u prekograničnom kalifatu koji su proglasili 2014. godine, smanjila se na delić svog ranijeg obima.
"Započela je velika vojna akcija za oslobađanje Havidže i okolnih područja", poručio je u saopštenju vođa operacije General poručnik Abdel Amir Jaralah.
Iračke snage započele su ofanzivu za preuzimanje džihadističke enklave u okolini Havidže 21. septembra, brzo preuzimajući kontrolu nad gradom Širkat, dva dana pre nego što su krenuli ka samoj Havidži.
Jaralah je istakao da je današnji napad označio drugu fazu operacije preuzimanja kontrole nad Havidžom i okolne gradove.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Iračke snage napale još jedno uporište ID

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Sep.2017

BAGDAD - Iračke snage izvele su napad na sjeverni grad Havidža, jedan od posljednjih bastiona u Iraku koji je pod kontrolom Islamske države koja i u Siriji trpi napade...Ova akcija uslijedila je nakon što je ID objavila navodni audio snimak svog lidera Abu Bakr al Bagdadija koji poziva na otpor,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.