Svijet

Iračke snage napale još jedno uporište ID

Iračke snage napale još jedno uporište ID
Foto: Ilustracija | Iračke snage napale još jedno uporište ID

BAGDAD - Iračke snage izvele su napad na sjeverni grad Havidža, jedan od posljednjih bastiona u Iraku koji je pod kontrolom Islamske države koja i u Siriji trpi napade.

Ova akcija uslijedila je nakon što je ID objavila navodni audio snimak svog lidera Abu Bakr al Bagdadija koji poziva na otpor, što je prva inetrvencija te vrste u prethodnih godinu dana, prenosi AFP.

"Lideri ID i njeni vojnici shvatili su da je put ka pobjedi da budu strpljivi i da se odupru nevjernicima bez obzira na njihove saveze", rekao je glas na snimku u čiju autentičnost Vašington tvrdi da "nema razloga da sumnja".

Kako navodi agencija, od posljednje poruke koju je u novembru Al Bagdadi uputio svojim sljedbenicima, teritorija koju džihadisti još uvijek drže u prekograničnom kalifatu koji su proglasili 2014. godine, smanjila se na djelić svog ranijeg obima.

"Započela je velika vojna akcija za oslobađanje Havidže i okolnih područja", poručio je u saopštenju vođa operacije General poručnik Abdel Amir Jaralah.

Iračke snage započele su ofanzivu za preuzimanje džihadističke enklave u okolini Havidže 21. septembra, brzo preuzimajući kontrolu nad gradom Širkat, dva dana prije nego što su krenuli ka samoj Havidži.

Jaralah je istakao da je današnji napad označio drugu fazu operacije preuzimanja kontrole nad Havidžom i okolne gradove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije