Lekari bez granica: Islamisti u Siriji koriste hemijsko oružje

Izvor: Blic, 25.Avg.2015, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari bez granica: Islamisti u Siriji koriste hemijsko oružje

Međunarodna nevladina organizacija Lekari bez granica saopštila je danas da je u Siriji nekoliko ljudi bilo izloženo dejstvu hemijskih supstanci, a prema ocenama aktivista, Islamska država izvršila je napad hemijskim oružjem.

Lekari bez granica su u saopštenju naveli da su pomogli četiri osobe koje su 21. avgusta u gradu Marea bile izložene dejstvu hemijskih supstanci.

Osobe koje su u bolnici, rekle su da je u petak na njihovu kuću pala granata i da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posle eksplozije proširio “žuti gas”.

Novinar i sirijski opozicioni aktivista Mamun al-Katib, rekao je da je Islamska država u petak na grad Marea, u provinciji Alep, bacila više od 50 granata.

On je dodao da su neki od pacijenata imali crvenilo oko očliju i iritacije na koži, i da je dejstvu hemijskih supstancu bilo izloženo ukupno 25 ljudi.

Islamska država već mesecima pokušava da preuzme kontrolu nad gradom Marea, jednim od glavnih uporišta sirijskih pobunjenika, koji se bore i protiv džihadista i protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada.

SAD su 14. avgusta saopštile da je Islamska država koristila zabranjeni gas iperit u napadima na kurdske vojnike u Iraku.

Po ranijim navodima, Islamska država se domogla iperita kada ga je pod pritiskom međunarodne zajednice sirijski režim izbacivao iz skladišta hemijskog oružja.

Gas iperit koristili su Nemci u Belgiji za vreme Prvog svetskog rata. Odlukom UN, njegovo korišćenje zabranjeno je 1993. godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Islamska država napala grad, Lekari bez granica zbrinuli porodicu sa znacima trovanja hemijskim agensima

Izvor: Večernje novosti, 26.Avg.2015, 02:04

Organizacija Lekari bez granica (MSF) saopštila je danas kako su njeni doktori lečili jednu sirijsku porodicu čiji su članovi pokazivali simptome izloženosti hemijskim agensima. Ta porodica je potražila pomoć lekara u petak, sat nakon napada Islamske države (ID) na druge pobunjeničke grupe...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.