Lavrov: Zapad odbija da pruži pomoć Siriji čak i kada je reč o humanitarnim problemima

Izvor: Vostok.rs, 05.Dec.2020, 15:14

Lavrov: Zapad odbija da pruži pomoć Siriji čak i kada je reč o humanitarnim problemima

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov učestvovao je na međunarodnoj konferenciji „Sredozemlje: rimski dijalog“ na kojoj je istakao da je Rusija zabrinuta zbog situacije u Libiji i Siriji, koja, na pokušaje da ostvari konstruktivne pomake, kao odgovor dobija dvostruke aršine Zapada i nezakonito oružano prisustvo Amerike.
„Brine nas situacija u Libiji. Politički proces je u zastoju. Nedavni sastanci nisu doveli do napretka koji su svi očekivali “, rekao je Lavrov na konferenciji koja je održana u on-lajn formatu. Prema njegovom mišljenju, glavni zadatak međunarodne zajednice je da pomogne Libijcima da prevaziđu nepoverenje i nađu kompromisna rešenja bez nametanja gotovih recepata spolja ili izdvajanja jedne od strana u libijskom konfliktu kao prioritetne. Povodom komplikovanja situacije u Sredozemlju nakon što je Turska počela ispitivanja u moru nedaleko od grčkih granica, Lavrov je rekao da su nedopustive sve akcije koje vode produbljivanju konfliktnog potencijala u tom regionu. „Univerzalna platforma za rešavanje sporova su Ujedinjene nacije“, poručio je Lavrov. Kada je reč o situaciji u Siriji, Lavrov je rekao da sa žaljenjem mora da konstatuje da Damask u odgovor na pokušaje da načini konstruktivne pomake u procesu normalizacije situacije dobija nezakonito oružano prisustvo SAD na svojoj teritoriji koje se otvoreno koristi za podsticanje separatizma i onemogućavanje uspostavljanja jedinstva zemlje. „Zapad pokazuje dvostruke aršine, odbija da pruži pomoć Siriji, čak i kada je reč o humanitarnim problemima. I tokom pandemije Zapad nastavlja kurs ekonomskog gušenja Sirije“, rekao je šef ruske diplomatije i podsetio na nove američke i evropske sankcije protiv te zemlje zasnovane na ničim potkrepljenim optužbama o primeni hemijskog oružja.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

LAVROV ZAPUŠIO USTA ZAPADU: U Siriji ovako više neće moći!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Dec.2020

Šef ruske diplomatije bez ustručavanja..Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov osudio je jednostrane mere prinude koje su SAD i niz evropskih država uvele Siriji, uključujući takozvani "Cezarov zakon" u svetlu pandemije korona virusa...- Zapad usvaja dvostruke standarde tako što se suzdržava...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.