Kurdi i Sirija: igra sa fiksnom sumom

Izvor: Vostok.rs, 03.Nov.2012, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdi i Sirija: igra sa fiksnom sumom

03.11.2012. -

Raspad Sirije kao države nije potreban ni Rusiji, ni Francuskoj. Po tom pitanju stav Moskve i Pariza se podudaraju, izjavio je šef ruske doplomatije Sergej Lavrov koji je učestvovao na zasedanju rusko-francusog Saveta za saradnju po pitanjima bezbednosti. Tamo se i ispostavilo da su Francuzi takođe za to da u Siriji prestanu da pucaju. Samo sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << jednom ogradom: Pariz ne zna kako da započne pregovore o prelaznoj vladi dok je Bašar Asad na vlasti. Ipak učesnicima Saveta, govoreći diplomatskim jezikom, pošlo je za rukom da zbliže stavove o nizu pitanja.

U međuvremenu u sirijskom konfliktu je došlo do neočekivanog obrta. Kurdske oružane formacije koje su do nedavno poštovale neutralnost, stupile su u borbu protiv odreda opozicije u gradu Alepo. Kurdi čine 10% sirijskog stanovništva. I ako Bašar Asad uspe da ojača tendenciju, balans snaga u sirijskom ratu može da se okrene u njegovu korist, smatra međunarodni šahovski velemajstor Vladislav Tkačev.

- Bašar Asad može da čestita sebi na novom, makar i neočekivanom okretu. Na strani vladinih trupa sada se našla uticajna nacionalna grupa, koja živi u nekoliko zemalja regiona osim Sirije: u Turskoj, Iraku, Iranu, Jordanu. Važan faktor može da bude to što posle dugogodišnjih pokušaja da naprave sopstvenu državu, Kurdi sada mogu da pristupe masovnim dejstvima već na teritoriji Turske – glavnog saveznika snaga sirijske opozicije. Jer upravo na granici dve zemlje nalaze se osnovne baze Radničke partije Kurdistana, koja vodi borbu za odvajanje istočnih teritorija od Ankare.

U borbenim dejstvima protiv sirijske opozicije učestvovali su uglavnom odredi stranke Demokratski savez, koja je tesno vezana sa Radničkom partijom Kurdistana. A upravo Radnička partija Kurdistana vodi oružanu borbu protiv vlasti susedne Turske. Od svih zemalja regiona upravo Ankara najaktivnije podržava sirijsku opoziciju – a u poslednje vreme, posle incidenata na granici, uopšte se našla na ivici oružanog konflita sa Damaskom. I prelazak Kurda na stranu Asada može da donese u tom skuobu dvostruku korist, nastavlja Vladislav Tkačev.

- Kako se često dešava u šahu, nominalno figure protivnika mogu da počnu da igraju na strani sirijskog rukovodstva, donoseći samim tim dvostruku korist. Jer ono što se dešava sada na Bliskom Istoku može se nazvati igrom sa nultom sumom, gde svaki novi saveznik označava minus jednog pristalicu za protivnika. Pri takvom rasporedu partija koja se zahuhtala ima dosta šansi da se završi nerešenim mirnim ishodom.

Treba reći da vlasti u Damasku apsolutno ne ometaju izdvajanje Kurda, rzmatrajući ih kao potencijalne saveznike. Kako smatraju analitičari, u zamenu za lojalnost od strane kurdskih opština, Bašar Asad bi bio spreman da pristane na bilo koji stepen autonomije za njih. Opozicija, vezana obavezama pred Ankarom, ne može sebi da dozvoli takvu velikodušnost.

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/delayed gratification/cc-by-nc-sa 3.0    
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.