Keri sa ruskim zvaničnicima o Siriji i Ukrajini

Izvor: VOA, 11.Dec.2015, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri sa ruskim zvaničnicima o Siriji i Ukrajini

Američki državni sekretar će se 15. decembra u Moskvi sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejom Lavrovom

Američki državni sekretar Džon Keri će 15. decembra u Moskvi razgovarati sa ruskim predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Vladimirom Putinom i šefom diplomatijem Sergejom Lavrovom o političkoj tranziciji u Siriji i borbi protiv Islamske države. Državni sekretar će sa ruskim zvaničnicima razgovarati i o situaciji u Ukrajini.

Državni sekretar je u maju boravio u sličnoj posjeti Rusiji, tokom koje je sa zvaničnicima razgovarao o sirijskoj krizi i ruskoj intervenciji u Ukrajini. Keri će posjetiti Moskvi u trenutku kada se preduzimaju vojne i diplomatske mjere za okončanje sukoba u Siriji.

“Naš cilj je da posredujemo u tranziciji koju sve strane podržavaju – ka ujedinjenoj, ne-sektaškoj Siriji koja će u budućnosti birati svoje lidere na izborima koje će, kako su se svi saglasili, nadgledati Ujedinjene nacije”, rekao je nedavno Keri.

Iako su i međunarodna koalicija, koju predvode Sjedinjene Države, i Rusija pokrenule vazdušnu kampanju protiv ekstremista u Siriji, stavovi dvije strane o situaciji u toj zemlji su i dalje različiti, zbog ruske podrše sirijskom predsjedniku Bašaru Al-Asadu. Strahuje se da će svi napori da se prevaziđu razlike biti ograničeni, smatra analitičar Eli Abuaun.

“Ruska i američka agenda u Siriji nemaju mnogo dodirnih tačaka, osim kada je riječ o veoma malom prozoru kakav je borba protiv Islamske države.”

U Ukrajini, Ujedinjene nacije saopštile su da je više od 9.000 ljudi poginulo od početka sukoba proruskih separatista i vladinih snaga 2014. godine, dok se poslednjih mjeseci narušava krhki prekid vatre.

“Od prvog septembra je povećan broj incidenata, primirje se kršilo nekoliko stotina puta na obje strane, ali uglavnom na ruskoj”, saopštio je komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodžis.

Na sastanku ministara inostranih poslova NATO-a, Keri je ponovo zatražio od Rusije da u potpunosti poštuje multinacionalni sporazum za okončanje rata u istočnoj Ukrajini, uključujući i povlačenje teškog naoružanja iz zemlje.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.