Izvor: Vostok.rs, 25.Okt.2015, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je oslobođen drevni grad Zabadani u Siriji

25.10.2015. -

Sirijska vojska uz podršku ruskih Vojno-kosmičkih snaga uspela je 22. oktobra da istisne iz Zabadanija militante Islamske države koji su držali grad nekoliko godina.

Grad Zabadani, koji se nalazi na jugozapadu Sirije, praktično je u potpunosti razrušen tokom žestokih borbi. Sirijska vojska je stavila grad pod svoju kontrolu, osim nekoliko stotina kvadratnih metara, gde se i dalje drže militanti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Islamske države.

Na mestu pored mosta do pre nekog vremena su se vodile borbe. Na jednom od zidova stoji natpis koji slavi islamski kalifat. Lokalni put je bio granica između sirijske vojske i pozicija militanata. Suprotstavljene strane su bile razdvojene samo 5-10 metara.

Prema informacijama sirijskih izvora, militanti se i dalje nalaze ovde. Na snimku se vidi linija razdvajanja između članova Islamske države i vladinih snaga.

Desno od Trga Sejlan je Centar sirijsko-arapske kulture. Drže ga teroristi, militanti Islamske države. Sa leve strane od džamije Ali bin Abi Taleb, preko puta kulturnog centra i dobrotvorne organizacije „Bir va Ihsan“, što u prevodu znači „Pravednost i pobožnost“, nalaze se pozicije militanata Nusra fronta i drugih terorista.



Napredovanje iz zapadnih kvartova prema istočnim išlo je prilično lako. Snage su prošle Francuskom ulicom, područjem El Manašir i izašle kod tvrđave Kuku. Zatim su zauzele kvartove u blizini železničke stanice i džamije imama Ali. Trg pored mosta, glavno utvrđenje terorista, nije izdržao opsadu vladinih snaga. Po izjavama izvora u višim vojnim krugovima, ofanziva na pozicije terorista se može nastaviti već kroz nekoliko sati.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

POGLEDAJTE: Kako je oslobođen drevni grad Zabadani u Siriji (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 25.Okt.2015

Sirijska vojska uz podršku ruskih Vojno-kosmičkih snaga uspela je 22. oktobra da istisne iz Zabadanija militante Islamske države koji su držali grad nekoliko godina. Grad Zabadani, koji se nalazi na jugozapadu Sirije, praktično je u potpunosti razrušen tokom žestokih borbi. Sirijska vojska je...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.