Iran: Rusija više ne koristi iransku bazu Hamedan

Izvor: RTS, 22.Avg.2016, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Rusija više ne koristi iransku bazu Hamedan

Iranske vlasti saopštile da Rusija više ne koristi bazu Hamedan na zapadu Irana za vazdušne udare u Siriji, nedelju dana nakon što je zvanična Moskva saopštila da njihovi bombarderi koriste tu bazu za poletanje u operacije protiv pobunjenika u Siriji.
Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi rekao je da "Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nema bazu u Iranu i nije tu stacionirana. Oni su obavili tu operaciju i ona je za sada završena".
Ranije tokom dana iranski ministar odbrane Hosein Degan je izjavio da je Rusija bila "nepromišljena" i da se "hvalisala" kad je objavila da koristi iransku vojnu bazu Hamedan za vazdušne udare u Siriji.
"Naravno, Rusi žele da pokažu da su supersila i uticajna zemlja i da su aktivni u bezbednosnim pitanjima u regionu i svetu", rekao je Degan u intervjuu iranskoj televiziji Čenel 2.
U saopštenju te vesti je bilo i neke vrste "hvalisanja i nepromišljenosti", naveo je iranski ministar.
"Mi smo sarađivali i nastavićemo da sarađujemo sa Sirijom i Rusijom. Rusija je odlučila da uključi više aviona i poveća brzinu i preciznost operacija. Zato im je trebalo pojačanje u tom području i zato koriste bazu Hamedan, ali mi im je zasigurno nismo dali", istakao je Degan.
Iran i Rusija podržavaju sirijskog predsednika Bašara Asada, ali je zvanični Teheran dosad bio prilično tajnovit kad je reč o uključenosti te zemlje u sirijski konflikt.
Za Iran osetljivu temu predstavljaju i bilo kakve sugestije da ta zemlja dopušta vojskama stranih zemalja da koriste baze na njenoj teritoriji, pošto je to protivno iranskom ustavu.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kako su se Rusi zamerili Iranu?

Izvor: Vesti-online.com, 22.Avg.2016

Iranski ministar odbrane Hosein Degan zamerio je Moskvi što je informaciju o korišćenju iranske avio-baze Hamadan saopštila javnosti pre nego što je o tome obavestila Teheran...- Naravno, Rusija želi da pokaže da je supersila i uticajna zemlja i da je aktivna u bezbednosnim pitanjima u regionu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.