Toliko od prijateljstva: Iran kritikuje hvalisanje Rusa

Izvor: B92, 22.Avg.2016, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toliko od prijateljstva: Iran kritikuje "hvalisanje" Rusa

Iranski ministar odbrane Hosein Degan kaže da je Rusija bila "nepromišljena" i da se "hvalisala" kad je objavila da koristi bazu Hamedan za napade u Siriji.

Zvanična Moskva je prošle nedelje saopštila da koristi bazu Hamedan na zapadu Irana za poletanje aviona koji vrše vazdušne udare na položaje pobunjenika u Siriji, prenela je agencija AFP. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Naravno, Rusi žele da pokažu da su supersila i uticajna zemlja i da su aktivni u bezbednosnim pitanjima u regionu i svetu", rekao je Degan u intervjuu iranskoj televiziji Čenel 2.

"U saopštenju te vesti je bilo i neke vrste hvalisanja i nepromišljenosti", naveo je iranski ministar.

"Mi smo sarađivali i nastavićemo da sarađujemo sa Sirijom i Rusijom. Rusija je odlučila da uključi više aviona i poveća brzinu i preciznost operacija. Zato im je trebalo pojačanje u tom području i zato koriste bazu Hamedan, ali mi im je zasigurno nismo dali", istakao je Degan.

Iran i Rusija podržavaju sirijskog predsednika Bašara Asada, ali je zvanični Teheran dosad bio prilično tajnovit kad je reč o uključenosti te zemlje u sirijski konflikt.

Za Iran osetljivu temu predstavljaju i bilo kakve sugestije da ta zemlja dopušta vojskama stranih zemalja da koriste baze na njenoj teritoriji, pošto je to protivno iranskom ustavu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iran: Rusija se nepromišljeno hvalisala kada je objavila da koristi našu bazu

Izvor: Blic, 22.Avg.2016

Iranski ministar odbrane Hosein Degan izjavio je danas da je Rusija bila "nepromišljena" i da se "hvalisala" kad je objavila da koristi iransku vojnu bazu Hamedan za vazdušne udare u Siriji...#Iran allows #Russia to use Hamedan Airbase indefinitely https://t.co/IS59ebN7Ll #Syria pic.twitter.com/W8RwZnar0r..Zvanična...

Nastavak na Blic...

Iran: Rusija obustavila korišćenje avio-baze Hamadan

Izvor: Vostok.rs, 22.Avg.2016

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da je Rusija obustavila korišćenje avio-baze Hamadan za izvođenje vazdušnih udara na pozicije terorističke organizacije DAEŠ u Siriji.. . „Trenutno je korišćenje iranske avio-baze obustavljeno“, rekao je izvor, a prenosi agencija „Tasnim“.. . Zvaničnih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.