Francuska traži HITAN sastanak SB UN zbog navodnog hemijskog napada u Siriji

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Apr.2018, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska traži HITAN sastanak SB UN zbog navodnog hemijskog napada u Siriji

EU je osudila Damask zbog učešća u navodnom hemijskom napadu na Dumu

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv-Le Drijan izjavio je danas da su navodi o napadu hemijskim oružjem u gradu pod kontrolom pobunjenika u Siriji "izuzetno zabrinjavajući" i pozvao Savet bezbednosti UN da se što pre sastane kako bi razmotrio situaciju.

Pročitajte i:

- Francuska snažno osuđuje napade i bombardovanje snaga sirijske vlade u proteklih 24 časa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u gradu Duma u Istočnoj Goti - rekao je Le Drijan ocenivši da napadi predstavljaju "grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

On je dodao da će Francuska sarađivati s saveznicima kako bi potvrdila navode o korišćenju hemijskog oružja u Siriji, preneo je Rojters.

Evropska unija prethodno je saopštila da dokazi ukazuju da su snage sirijskog predsednika Bašara al-Asada navodno koristile hemijsko oružje u napadu na Dumu, grad pod kontrolom terorista, i pozvala međunarodnu zajednicu da hitno odgovori na napad.

EU je pozvala Savet bezbednosti UN da ponovo uspostavi kontrolu kako bi se utvrdili počinioci hemijskih napada, a Rusiju i Iran da iskoriste svoj uticaj kod Asada "kako bi sprečili dalje napade". Sirijska vlada je demantovala da su njihove snage izvele bilo kakav hemijski napad u Dumi.

Vesti iz Istočne Gote možete pogledati OVDE.

Ostale vesti iz Sirije, Iraka i Jemena možete pogledati OVDE.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.