Asad i Mira Marković komšije?

Izvor: B92, 30.Dec.2012, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asad i Mira Marković komšije?

Beograd -- Ako Rusija ponudi azil sirijskom predsedniku moglo bi se desiti da i Bašar Asad bude u Barvihi, gradu nadomak Moskve, gde žive Mira i Marko Milošević.

Mira i Marko žive ovde u svojim vilama. "Ljudi iz Srbije dolaze u posetu", naveo je Borislav Milošević u telefonskom razgovoru sa novinarima "Njujork tajmsa" opisujući život Mire Marković tokom devetogodišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << egzila kao potpuno "normalan i običan".

Ruski gradić Barviha, smešten u borovoj šumi nedaleko od Moskve, idiličan i miran u ove zimske dane, poznat je po tome što je pružio utočište nekolicini zbačenih diktatora ili članova njihovih porodica, među kojima je bivši predsednik Kirgistana Askar Akajev, ali i udovica i sin Slobodana Milosevića, bivšeg srpskog predsednika optuženog za ratne zločine koji je preminuo 2006. godine, piše Njujork tajms.

Brat Slobodana Miloševića, Borislav, rekao je da članovi porodice koji su se nastanili u Barvihi, nemaju nikakvih problema od kada su sukobi na Balkanu nestali iz svetskih vesti.

"Ona ima prijatelje sve vreme", kazao je on i dodao da joj iskustvo u ovom gradu, sa decom i unučadima u blizini, ne pada teško, niti se oseća izolovano.

Prema njegovim rečima, prihvatanje Bašara al Ašada, Asme i njihove dece naročito, bio bi "humani gest".

Mira Marković sada sastavlja knjigu o intervjuima svog supruga, a sin Marko je oženjen Ruskinjom sa kojom ima ćerku, navodi "Njujork tajms".

Mira Marković je odbila molbu novinara njujorškog lista da je poseti i napravi intervju sa njom.

"Rusi imaju iskustva sa izvlačenjem državnika u poslednji čas", rekao je Mark N. Kac, profesor političkih nauka na Univerzitetu Džordž Mejson u Virdžiniji. "Možda pokušavaju da daju signal Asadu da postoji ponuda, ali manevar za takvu mogućnost neće dugo trajati".

Diplomate Rusije, koja se smatra najvažnijim Asadovim saveznikom, negiraju da razmatraju mogućnosti da mu pruže utočište kao korak napred ka rešenju sukoba.

"Možda pokušavaju da daju signal Asadu da postoji ponuda, ali da ona neće ostati otvorena tako dugo".

Prošle nedelje je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da Rusija čak ne želi ni da posreduje u traženju azila za Asada kod neke "treće" zemlje.

"Neke zemlje u regionu su nam se obratile i predložile da kažemo Asadu da su spremne da pomognu. Ako oni žele da daju Asadu neke garancije, samo neka izvole", rekao je on.

U Barvihi su dom našli, uglavnom, novopečeni ruski bogataši čije su vile zaštićene ogromnim zivodima sa video-nadzorom.

U nedavno otvorenom velikom šoping centru nalaze se radnje "Guči", "Ralf Loren", "Dolče i Gabana" koje bi, kako "Njujork tajms" piše, mogle posebno da zanimaju Asadovu ženu Asmu koja je poznata po tome da voli da prati modu.

Reputacija Moskve kao grada koji nudi dobrodošlicu zbačenim autokratama porasla je 2004. godine kada je njen tadašnji gradonačelnik Jurij Luškov svojim privatnim avionom pomogao Aslanu Abašidzeu, separatističkom lideru gruzijske oblasti Adžarija koji takođe danas navodno živi u Barvihi, navodi "Njujork tajms".

Međutim, Rusija nije pružila utočište svima koji su zatražili azil. Pošto je izgubio vlast u istočnoj Nemačkoj, Erih Honeker je sa suprugom Margot, poznatom kao "purpurna veštica" zbog ljubičaste boje kose i podrške represivnoj politici, pobegao u Moskvu iz sovjetske baze u Nemačkoj.

Smestili su se u čileansku ambasadu, ali tadašnji ruski predsednik Boris Jeljcin ih je vratio u Nemačku, podseća "Njujork tajms".

Lider Radničke partije Kurdistana Abdulah Odžalan pobegao je 1998. godine iz Sirije u Moskvu, ali su ga Rusi odbili i poslali avionom u Afriku gde je uhapšen, a Turci ga i danas

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KOMŠIJE: Asad i Mira Marković uskoro možda u istom kraju!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Dec.2012

Ako Rusija ponudi azil predsedniku Sirije, on bi mogao da se doseli u Barvihu, gde uglavnom žive novopečeni ruski bogataši, gde su kuće sakrivene iza ogromnih zidova i gde se nalazi dobro opremljen medicinski centar, u kojem se lečilo nekoliko ruskih lidera

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.