Amerikanci priznali: Tajna misija nije nam uspela!

Izvor: Mondo, 21.Avg.2014, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci priznali: Tajna misija nije nam uspela!

Američke vojne snage pokušale su u tajnoj misiji u Siriji da oslobode američkog novinara Džejmsa Folija i druge zarobljene Amerikance ali oružani okršaj sa džihadistima Islamske države završen je otkrićem da taoci nisu bili tamo.

Foto: AP photo

Operacija koju je odobrio američki predsednik Barak Obama, na osnovu obaveštajnih podataka, dogodila se ranije tokom leta.

Američki zvaničnici priznali su tu operaciju dan nakon što je objavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << video snimak na kom je maskirani militant Islamske države pogubio Folija.

 Zvaničnici nisu želeli da odgovore kada se točno operacija dogodila, ali su rekli da nije bila u poslednjih nekoliko nedelja.

Američki specijalci i drugo vojno osoblje prebačeni su helikopterima i avionima na područje Sirije za koje se verovalo da skriva taoce i tamo su se sukobili s islamskim militantima.

U okršaju je ubijen veći broj terorista.

Obamina savetnica za kontraterorizam Lisa Monako navela je u saopštenju da je Obama odobrio operaciju zbog toga što je procenjeno da opasnost za taoce raste svakim danom.

"Vlada SAD-a raspolagala je nečim što smo smatrali zadovoljavajućim obaveštajnim podacima i kad se prilika ukazala predsednik je ovlastio Ministarstvo obrane za agresivnu akciju oslobađanja naših državljana. Na žalost misija nije bila uspešna jer taoci nisu bili tamo", navela je Monako.

Povezane vestiIz Islamske države pogubili američkog novinara

Obamin Savet za nacionalnu bezbednost nakon toga je objavio da nije bila namera da ikada otkriju tu operaciju, ali to je učinjeno nakon što je postalo očigledno da se veći broj američkih medija sprema da piše o njoj.

Među taocima koje su pokušali da oslobode bio je i američki novinar Stiven Sotlof čijim pogubljenjem takođe prete džihadisti.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.