Američki zvaničnici: Putin i Tramp dogovorili PRIMIRJE NA JUGU SIRIJE

Izvor: Blic, 07.Jul.2017, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki zvaničnici: Putin i Tramp dogovorili PRIMIRJE NA JUGU SIRIJE

SAD i Rusija su postigli dogovor o prekidu vatre na jugoistoku Sirije, javio je AP, pozivajući se na neimenovani američke zvaničnike.

Kako se navodi, prekid vatre bi trebalo da stupi na snagu 9. jula u podne po lokalnom vremenu u Damasku.

AP ukazuje da se informacija o ovom prekidu vatre pojavila dok je trajao sastanak predsednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina na marginama samita G20 u Hamburgu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Rojters navodi da je portparol Stejt departmenta R.C. Hamond, koji prisustvuje tom samitu, odbio da prokomentariše ove navode.

Jordan i Izrael su navodno takođe deo dogovora, rekao je jedan od zvaničnika. Dve zemlje saveznice SAD imaju granicu s južnim delom Sirije i zabrinuti su da se nasilje iz Sirije ne prelije preko granica.

Sporazum je odvojen od takozvanih "zona de-eskalacije" koje treba da budu stvorene po sporazumu kojim su posredovali Rusija, Turska i Iran ranije ove godine. SAD nisu deo tog dogovora.

SAD i Rusija podržavaju suprotne strane u sirijskom gradjanskom ratu - Moskva podržava predsednik Sirije Bašara Asada, a Vašington pobunjenike koji se bore protiv Asada, dok se i SAD i Rusije bore protiv Islamske države u Siriji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.