Putin i Tramp postigli dogovor o primirju u delovima Sirije

Izvor: RTS, 07.Jul.2017, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin i Tramp postigli dogovor o primirju u delovima Sirije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, postigli dogovor o primirju u delovima Sirije, koje će stupiti na snagu 9. jula.
Američki državni sekretar Reks Tilerson je, nakon sastanka američkog i ruskog lidera, Donalda Trampa i Vladimira Putina, saopštio da su tokom susreta koji je trajao dva sata i 15 minuta dvojica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lidera razgovarali o više tema, uključujući situaciju u Siriji i podržali prekid vatre na jugozapadu te zemlje koji će stupiti na snagu od 9. jula, prenosi Rojters.

Oni su takođe razmotrili kako postići deeskalaciju u drugim delovima Sirije koji nisu obuhvaćeni dogovorom o primirju.
Tilerson je dodao da i Rusija takođe ima interes da Sirija bude stabilna i da dođe do razgovora o budućem vođstvu te zemlje, dodajući da SAD ne vide buduću ulogu za Asadovu porodicu.
Način na koji će predsednik Asad otići ostaje da bude utvrđeno, ali je izvesno da će negde u procesu političke tranzicije on otići, rekao je Tilerson, prenosi Rojters.
Prethodno je AP javio, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, da su SAD i Rusija postigli dogovor o prekidu vatre na jugozapadu Sirije.
Kako je navela agencija, prekid vatre bi trebalo da stupi na snagu 9. jula u podne po lokalnom vremenu u Damasku.
AP je ukazao da se informacija o ovom prekidu vatre pojavila dok je trajao sastanak predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina, na marginama samita G-20 u Hamburgu.
Rojters je naveo da je portparol Stejt departmenta, koji prisustvuje tom samitu, odbio da prokomentariše ove navode.
Donald Tramp i Vladimir Putin sastali su se danas na marginama samita G-20 u Hamburgu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.