Američki senatori traže prekid poslovanja sa ruskom firmom koja izvozi oružje Siriji

Izvor: Blic, 13.Mar.2012, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki senatori traže prekid poslovanja sa ruskom firmom koja izvozi oružje Siriji

Grupa američkih senatora zatražila je danas od ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država da prestane da sarađuje sa ruskom kompanijom koja obezbeđuje oružje za sirijsku vladu.

U pismu koje je 17 senatora uputilo ministru odbrane Leonu Paneti, navode se izveštaji o tome da je Rusija prošle godine izvezla oružje u Siriju u vrednosti od skoro milijardu dolara, da je nedavno isporučivano oružje kompanije "Rosoboroneksport", kao i da je u januaru dogovoreno da Sirija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kupi 36 ruskih borbenih aviona od ove kompanije.

Istovremeno, senatori su istakli da je dogovoreno da američko ministarstvo od ove ruske kompanije kupi 21 helikopter tipa Mi-17 za avganistansku vojsku u vrednosti od 375 miliona dolara.

"Veliki prihodi od ovog ugovora pomažu u finansiranju kompanije koja u osnovi saučestvuje u masovnim zverstvima u Siriji, naročito s obzirom na to što je Rusija u prošlosti opraštala Siriji velike količine duga za kupovinu oružja", navode senatori.

Oni ističu da bi dalje poslovanje sa ruskom kompanijom ugrozilo "američku politiku u Siriji i napore SAD da podrži sirijski narod".

Vašington i Moskva sukobili su danas stavove o Siriji na ministarskom sastanku u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

I SAD i Rusija su pozvali na okončanje jednogodišnjeg krvoprolića u Siriji, ali sa različitim stanovištima o tome ko je odgovoran za ovo nasilje u kojem je, prema podacima UN, ubijeno više od 7.500 ljudi.

Povezane vesti: Diplomate: Sirija povlači ambasadore iz EU Arapska liga: Al Asad ostaje legitimni predsednik sirijskih vlasti Vestervele apeluje na Rusiju da promeni politiku prema Siriji Čurkin optužio Libiju da obučava sirijske pobunjenike Valeri Amos: Homs potpuno uništen

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.