Američki senator: Držite kopnenu vojsku podalje od Sirije

Izvor: Vostok.rs, 12.Nov.2015, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki senator: Držite kopnenu vojsku podalje od Sirije

12.11.2015. -

Mešanje SAD u građanski rat u Siriji pokretanjem kopnene operacije biće greška koja će izazvati još veći haos i predstavljati rizik za američku vojsku, piše senator Kongresa SAD iz Nju Meksika Tom Udal u članku za Ju-Es-Ej tudej.

Pokušaji da se podrži takozvana umerena sirijska opozicija su propali. Znatan deo naoružanja koje su SAD isporučivale ustanicima našao se u rukama boraca Al Kaide >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i drugih organizacija džihadista, navodi Tom Udal.

„Pogrešno je misliti da će kopnena operacija dovesti do bilo čega drugog osim do toga da će naše vojnike dovesti u direktnu opasnost. Ne treba počinjati kopnenu operaciju u Siriji sve dok ne napravimo realističan plan delovanja koji ima šanse da uspe“, smatra senator.

U sirijskom sukobu u ovom trenutku su najjače strane armija lojalna sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, sirijski ogranak Al Kaide i teroristi Islamske države. Verovatnoća da će na vlast u Siriji doći režim koji je prijateljski nastrojen prema SAD veoma je mala, čak i ako Vašington odluči da u tu zemlju uputi mnogo veći vojni kontingent, piše Tom Udal.

Pored toga, za sprovođenje kopnene operacije u Siriji SAD imaju samo „klimave pravne osnove“, kako po zakonu o vojnim ovlašćenjima, tako i po međunarodnom zakonodavstvu. „Kongres nije odobrio korišćenje vojne sile u Siriji, a u samoj Siriji niko nas nije zvao“, navodi senator.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.