Goran Marković snima Falsifikatora

Izvor: Glas javnosti, 14.Nov.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goran Marković snima "Falsifikatora"

BEOGRAD - Poznati reditelj Goran Marković počinje 17. novembra da snima igrani film "Falsifikator", po svom scenariju i istoimenoj drami koju je sa velikim uspehom postavio u Beogradskom dramskom pozorištu.

Saradnik na scenariju je glumac i producent Tihomir Stanić. Uloge će igrati Sergej Trifunović, Dragan Petrović Pele, Dražen Petrović i Momo Pićurić.

Radnja ove komedije odvija se krajem 60-ih godina 20. veka. Glavni junak Anđelko, direktor osnovne škole >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u malom mestu u Bosanskoj Krajini, vodi skroman i naoko skladan porodični život, cenjen od sugrađana i voljen od prijatelja.

Anđelko, međutim, ima jednu krupnu manu: falsifikuje školske diplome, i to čini godinama i neštedimice. Bez ikakve nadoknade, iz čistog čovekoljublja i naivnog uverenja da se radi o gestu dobročinstva kojim utire put nečijoj sreći i blagostanju.

Njegova slika sveta počinje da se senči čitavom serijom razočaranja u bliske ljude, najbolji prijatelj ga potkazuje policiji i on, na vreme upozoren, sve kao u najboljem špijunskom filmu, započinje ilegalni život. Krije ga čitava četa jataka, naravno sve sami vlasnici lažnih diploma. Postepeno, pomagači gube entuzijazam, a Anđelka muči nostalgija.

Posle spektakularnog hapšenja završava u ozloglašenom zeničkom zatvoru. Društvo su mu ubice, okoreli kriminalci, politički zatvorenici i čuvari batinaši, čitava galerija živopisnih likova: Veselin, IB-ovac, Enes, muslimanski fundamentalista, Miljenko, sedamnaestogodišnji ustaša, Ljubinko, četvorostruki ubica...

Iz zatvora izlazi posle dve godine, potpuno izmenjen. Koprena je spala i svet koji se ukazao ne izgleda više vredan življenja. Porodica očekuje onog starog, niko iz okoline nije spreman na tu promenu, početak je kraja...

Topla i uzbudljiva priča prepuna dramatičnih preokreta i vrcavog, ali i gorkog humora, govori o gubitku iluzija, o padu jednog čoveka koji je, iako falsifikator, bio i najpravičniji i najpošteniji čovek svog vremena. Njegov pad prepliće se sa padom sveta u kome živi, Jugoslavije i titoizma.
Pogledaj vesti o: Sergej Trifunović

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.