Knjiga Slobodana Šijana najlepša na Sajmu

Izvor: RTS, 30.Okt.2015, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga Slobodana Šijana najlepša na Sajmu

Knjiga proslavljenog reditelja Slobodana Šijana "Filmus" u izdanju Službenog glasnika, dobila je nagradu za najlepšu knjigu na beogradskom Sajmu knjiga. Sutra će i zvanično biti promovisana pred čitaocima.
Svestrani umetnik - reditelj legendarnih "Maratonaca", "Davitelja" i "Ko to tamo peva", čije replike napamet znaju i slučajni posetioci bioskopa, slikar i teoretičar umetnosti, umoran od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pitanja kada će snimiti novi film često piše knjige. Najnovija je zbirka priča o pokretnim slikama bogato ilustrovana vizuelnim materijalom i Šijanovim kolažima.

"Neka hibridna eksperimentalna proza koja se sastoji od sećanja, izmišljostina, nekada dndevnika i pokušaj da pribeležim neko svoje osećanje filma i kako se ono stvaralo kroz neke meni značajne autore", navodi Šijan.
Sa puno poštovanja, autor piše o Dušanu Makavejevu, Aleksandru Saši Petroviću, Živojinu Pavloviću čime nas uvodi u zanimljiv, subverzivan, ali možda kreativno najpoletniji period srpskog fima -crni talas.
"To je nešto iz čega osećam da vučem korene. Ja mislim da je to bilo jedno veliko oslobađanje od kolotečine i nekog šablonskog razmišljanja pravljenja fimova", kaže Šijan.
Iako mu poslednih decenija nisu bili naklonjeni domaći fondovi koji su odbli nekoliko dobrih projekata, Slobodan Šijan ne odustaje i planira novi film.
"Ja već nekoliko godina razvijam projekat po scenariju Svetislava Basare pod nazivom 'Diskopatija'", ukazuje Šijan.
Reditelj, zvanično najboljeg srpskog filma "Ko to tamo peva" knjigu "Filmus" posvetio je svima koje zanima sudbina naše kinematografije.
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.