Restitucija i zakon o izgradnji

Izvor: B92, 25.Jul.2009, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restitucija i zakon o izgradnji

Beograd -- Vraćanje oduzete imovine neće imati nikakvog smisla kada država sve rasproda, kažu naslednici bivših vlasnika.

Vlasnici oduzete imovine već devet godina čekaju da im zakonom bude vraćeno ono što je njhovim precima nasilno oduzeto. Naslednici, ali i Svetska jevrejska organizacija za restituciju, upozoravaju da ako se prvo donese zakon o planiranju i izgradnji, onda zakon o denacionalizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i restituciji neće imati efekta.

U međuvremenu, veliki deo oduzete imovine država je rasprodala.

Sve su vlade od petog oktobra obećavale isto - doneće zakon o denacionalizaciji i restituciji i biće ispravljena nepravda stara 60 godina.

Zakona još nema, ali su se u međuvremenu desile stvari koje su iskomplikovale njegovu primenu kada jednom bude donet.

Insajder B92 se podrobno bavio ovom temom pokazavši kako je prvo vlast Slobodana Miloševića oduzetu imovinu iz društvene svojine pretvorila u državnu, a zatim počela da je prodaje.

Prodaju oduzetog nastavile su i demokratske vlasti od petog oktobra naovamo.

Za udruženja koja traže vraćanje oteto poselednja kap je zakon koji je sada pred poslanicima - zakon o planiranju i izgradnji.

"Šta se desilo u junu mesecu? Ministarstvo je krajem maja tvrdilo da su preduslovi zakon o restituciji i zakon o javnoj svojini. Šta se desilo da su ti preduslovi iščezli i da je odjedanput u zakon o planiranju i izgradnji ugradila sistemski suštinsku potpunu privatizaciju na nakaradan način - ko je šta okupirao dobija u svojinu?”, pita Mile Antić iz Udruženja za povratak oduzete imovine.

Ministar prostornog planiranja i zaštite životne sredine Oliver Dulić kaže da se zakon ne bavi pitanjem restitucije.

"Nismo ni na koji način definisali kako će restitucija da se desi prema onim licima koji danas potražuju građevinsko zemljište. Činjenica je da postoji nekolicina čije je građevinsko zemljište nije izgrađeno i njma će pravo svojine biti priznato ovim zakonom” ,objašnjava Dulić.

Prema njegovim rečima, u slučaju onih koji potražuju izgrađeno građevinsko zemljište vraćanje oduzete imovine bi stvorilo milione pravnih sporova.

"Mi smo išli logikom da ljudi koji su u međuvremenu sticali vlasništvo nad objektima treba da postanu i vlasnici toga zemljišta, a da ćemo onda iz fonda za restituciju, koji ćemo formirati ovim zakonom, tim ljudima na pristojan način nadoknaditi imovinu”, dodaje Dulić.

Dulić se, kao i poslanici nekih pratija koje su ranije bile u vlasti a zakon nisu donele, nada da će zakon uskoro biti pred poslanicima.

"To je sad posle privatizacije komplikovano i komlikovanije nego što je bilo u bilo kojoj zemlji u okruženju. Ukoliko je to učnila Slovenija, Hrvatska, Makedonija, ne vidim zašto bismo mi zaostajali za svim zemljama bivše Jugoslavije”, navodi poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović.

Jedini predlog zakona koji se posle 2000. godine našao pred ministrima bio je onaj iz 2007. godine ministra Milana Parivodića, a kako je vlada bila tehnička, predlog je samo podržan.

Ministarka finansija Diana Dragutinović tvrdi da se pravi novi, bolji i pravedniji zakon, koji bi mogao biti usvojen do kraja godine.

Vraćanje oduzete imovine je i uslov za kandidaturu Srbije za ulazak u EU. Srbija je ostala jedina zemlja u istočnoj Evropi koja nije obeštetila vlasnike ili njihove naslednike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.