Karađorđevići podneli zahtev za vraćanje imovine

Izvor: RTS, 02.Feb.2014, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karađorđevići podneli zahtev za vraćanje imovine

Nalsednici kralja Petra i kraljice Marije predali su zahtev za vraćanje oduzete imovine. Postražuju nekoliko kuća, livada, nameštaj i umetnička dela. U Agenciji za restituciju kažu da neće biti privilegovani ali ni diskriminisani.

Na šalterima pošta sve je veća gužva pred istek roka za podnošenje zahteva za vraćanje oduzete imovine. U agenciji za restituciji kažu da će primati i nepotpunu dokumentaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako bi svi zainteresovani podneli zahtev za obeštećenje. Naslednici kralja Petra i kraljice Marije predali su zahtev. Potražuju nekoliko kuća, livada, nameštaj, umetnička dela.

Još za života svoju imovinu Kralj Aleksandar podelio je sinovima Petru Tomislavu i Andreju. Zahtev za vraćanje oduzete imovine u ime njihovih naslednika podneli su advokati i princ Vladimir, sin kneza Andreja.

"Podneli smo zajednički zahtev uz pomoć trojice advokata, ali u suštini je cela porodica Karađorđević podnela zahtev za restituciju. Bilo je malo komplikacija zbog advokata princa Aleksandra Karađorđevića, koji je želeo to da uradi odvojeno pa je sve učinjeno, tehnički rečeno odvojeno. Ipak, u pitanju je zahtev jedne porodice", kaže Vladimir Karađorđević.

Na više lokacija u Beogradu gde su se nekada nalazile kuće Karađorđevica nikle su stambene zgrade ili poslovni objekti. Ipak, imovina Karađorđevića popisana je do najsitnijeg detalja. U ovim knjigama zapisano je samo ono sto se nalazi u dvorskom kompleksu.

"Dvorski kompleks je zakonom izuzet. Znači ostaju nepokretnosti u Sarajevskoj, Krunskoj, Bulevaru kralja Aleksandra, 5-6 tih nepokretnosti, i postavlja se pitanje pokretnih stvari za koje je isto podnet zahtev", kaže advokat Dušanka Subotić Homen.

U Agenciji za restituciji kažu da je tehnički potrebno dve-tri nedelje da zahtev Karađorđevića sa šaltera pošte stigne do njih.

"Što se tiče postupka koji će biti vođen u Agenciji, niti će biti privilegovani a neće biti ni diskriminisani. Ja očekujem da i drugi akteri, pre svega javnost ima u vidu da kao što mi štitimo integritet svih ljudi i porodica, da i porodica Karađorđević ima tu uslovno rečeno zaštitu u smislu zaštite njihovih interesa", direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Naslednici sinova kralja Aleksandra i kraljice Marije svoju imovinu u postupku restitucije potražuju i u bivšim jugoslovenskim republikama. U Sloveniji, Brdo kod Kranja i Crnoj Gori kraljevski kompleks u Miločeru. Međutim, u oba slučaja bezuspešno.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Karađorđevići podneli zahtev za vraćanje imovine

Izvor: Studio B, 02.Feb.2014

Naslednici kralja Petra i kraljice Marije predali su zahtev za vraćanje oduzete imovine. Postražuju nekoliko kuća, livada, nameštaj i umetnička dela. ..U Agenciji za restituciju kažu da neće biti privilegovani ali ni diskriminisani...Na šalterima pošta sve je veća gužva pred istek roka za...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.