Inicijativa vladi za okončanje restitucije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2018, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa vladi za okončanje restitucije

Mreža za restituciju u Srbiji uputiće je danas obrazloženu Inicijativu Vladi Republike Srbije da se okonča postupak izmena Zakona o restituciji, uvođenjem supstitucije, za sve vrste zemljišta.

Dosadašnja primena propisa o vraćanju oduzete imovine, potvrdila je naturalnu restituciju kao nesumnjivo najefikasniji i jedini isplativ vid restitucije, odnosno privatizacije državne imovine.

Potraživana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imovina, daleko je manja od nekada oduzete imovine, pa građani zajedno sa crkvama i verskim zajednicama, potražuju samo jedan mali deo današnje državne imovine.

Šumskog zemljišta država ima 1,000 puta više, poljoprivrednog najmanje 6 puta više, a građevinskog 30 puta više od onoga što svi zajedno potražuju u restituciji.

Budžetski fond za restituciju, formiran 2002. godine, u poslednjih 10 godine, ne beleži skoro nikakav rast, a bilo kakvo uvećavanje javnog duga Republike Srbije zbog restitucije je apsolutno neprihvatljivo za interese građana Srbije, same države i potražioce.

Bez obzira što je republička Direkcija za imovinu Republike Srbije, popisala samo oko 35,000 ha, Ministarstvo poljoprivrede je pre dva dana omogućilo javni uvid preko interneta, u skoro 20 puta više postojećeg državnog poljoprivrednog zemljišta.

Svaki građanin od kuće može fizički videti najmanje 600.000 ha, državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i da li se zemljište obrađuje, ima li nelegalne gradnje, koje su kulture zasejane i sl.

Realno je uskoro očekivati i objavu preko 1.350.000 ha državnog šumskog zemljišta.

Vladi Srbije su dostavljeni i dokazi da su se dosadašnjoj naturalnoj restituciji, u proteklih skoro 30 godina, isključivo protivili učesnici u ozbiljnim kriminalnim, monopolističkim i po budžet Srbije i lokalnih samouprava negativnim procesima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mreža za restituciju zalaže se za supstituciju

Izvor: RTS, 15.Nov.2018

Mreža za restituciju u Srbiji uputila je Inicijativu Vladi Srbije kojom se traži okončanje postupka izmena Zakona o restituciji, uvođenjem supstitucije za sve vrste zemljišta. Kako je saopšteno iz te institucije, dosadašnja primena propisa o vraćanju oduzete imovine, potvrdila je naturalnu...

Nastavak na RTS...

Mreža za restituciju traži supstituciju za svo zemljište

Izvor: B92, 16.Nov.2018, 10:32

Mreža za restituciju uputiće inicijativu Vladi Srbije da se okonča postupak izmena Zakona o restituciji, uvođenjem supstitucije, za sve vrste zemljišta.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.