Počela predizborna tišina

Izvor: B92, 18.Maj.2012, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela predizborna tišina

Beograd -- U Srbiji je počela predizborna tišina pred drugi krug predsedničkih izbora, koja će trajati do nedelje u 20 sati kad se zatvaraju birališta.

Do tada je zabranjena izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata.

U drugom krugu predsedničkih izbora učestvuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić koji je na izborima 6. maja osvojio 25,31 odsto glasova i kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić koji je u prvom krugu dobio podršku 25,05 odsto birača.

Na sam dan glasanja, u nedelju, od sedam do 20 sati dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

Tokom izborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o izlaznosti građana i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju.

Dok je na snazi izborna tišina, na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

"Ukoliko takav materijal postoji, to može biti razlog za poništavanje izbora na tom glasačkom mestu", kaže za Radio B92 Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

On, međutim, ističe da je ovakav institut predizborne tišine prevaziđen, čak i u regionu. Kampanja se nastavlja na internetu, a stranke šalju SMS poruke i i-mejlove građanima pokušavajući da utiču na njih u poslednjem trenutku.

"Isuviše dugo traje, pa dolazi do paradoksalne situacije da postoji predizborna tišina, ali i neki kanali komunikacije kojim se ta tišina krši. Svi smo svedoci da dobijamo SMS poruke i i-mejl poštu na sam dan glasanja. Takođe, stranke obavljaju terenski rad. Sve to jeste kršenje predizborne tišine", ističe Klačar.

On objašnjava da su se u međuvremenu pojavili neki novi kanali komunikacije, koji nisu bili inicijalni u onom periodu kada je ovakva predizborna tišina kao insitut i utvrđena.

"Nisu tada ni postojali i to je, prosto, neki razlog zašto treba razmišljati da se predizborna tišina skrati. Dakle, dobijanje SMS poruka i slanje poziva nije narušavanje izbornog procesa, ali jeste kršenje predizborne tišine", ističe Klačar.

Drugi krug predsedničkih izbora biće sproveden i na teritoriji Kosova, na 90 biračkih mesta u 17 opština sa srpskim stanovništvom, a glasovi će se prebrojavati u Raškoj i Vranju, kao i na izborima na Đurđevdan. Izbore na Kosovu organizuje OEBS.

Portparol Misije OEBS Nikola Gaon potvrdio je juče da će sve biti sprovedeno po principu koji je primenjen pre dve sedmice. Pravo da glasa na nedeljnim izborima na Kosovu, prema podacima OEBS, ima oko 109.000 birača.

Na ponovljenom glasanju za predsednika Republike, kako piše u Zakonu o izboru predsednika, biće izabran kandidat koji dobije najveći broj glasova, a ako osvoje podjednak broj glasova birači će ponovo izaći na birališta u roku od 15 dana. Mandat budućem predsedniku počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Skupštinom.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela izborna tišina

Izvor: RTS, 18.Maj.2012

Predizborna tišina pred drugi krug predsedničkih izbora počela u ponoć i traje do nedelje u 20 sati kad se zatvaraju biračka mesta. U tom peroidu zabranjena je izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata...Posle više od dva meseca kampanje, sledi predah...

Nastavak na RTS...

Počela predizborna tišina

Izvor: medio.rs, 18.Maj.2012

U Srbiji je počela predizborna tišina pred drugi krug predsedničkih izbora, koja će trajati do nedelje u 20 sati kad se zatvaraju birališta.

Nastavak na medio.rs...

Koga sve biramo u nedelju

Izvor: B92, 18.Maj.2012

Beograd -- Iz RIK-a saopšteno da će redovno će u nedelju, 20. maja obaveštavati javnost o toku sprovođenja ponovljenog glasanja na izborima za predsednika Republike...Redovne konferencije za novinare, na kojima će biti saopštavani podaci o izlaznosti birača, planirane su u 11, 15, 19 i 22 sata....

Nastavak na B92...

Na snazi izborna tišina

Izvor: Beta, 18.Maj.2012

BEOGRAD, 18. maja 2012. (Beta) - U Srbiji je od ponoći na snazi predizborna tišina koja će trajati do nedelje u 20 sati kad se zatvaraju biračka mesta na izborima i do kad je zabranjena izborna propaganda, od.

Nastavak na Beta...

Tadić ili Nikolić?

Izvor: Danas, 18.Maj.2012

Građani Srbije u nedelju biraju predsednika države, između dva kandidata koji su u prvom krugu 6. maja osvojili najveći broj glasova. Pravo glasa ima 6.770.013 građana, a u zemlji i inostranstvu biće otvoreno 8.390 biračkih mesta. Pod rednim brojem jedan na glasačkom listiću je kandidat koalicije...

Nastavak na Danas...

Srbija bira predsednika u nedelju

Izvor: B92, 19.Maj.2012, 00:45

Beograd -- Građani u nedelju biraju budućeg predsednika:kandidata koalicije Izbor za bolji život Borisa Tadića ili kandidata koalicije Pokrenimo Srbiju Tomislava Nikolića...Prvi na biračka mesta već u subotu izlaze naši građani koji žive u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi...Ukupno 6.770.013...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.