Varnice na relaciji Sofija–Skoplje zbog makedonskog jezika

Izvor: RTS, 09.Dec.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varnice na relaciji Sofija–Skoplje zbog makedonskog jezika

Ministarstvo inostranih poslova Makedonije osudilo je izjavu bugarskog ministra odbrane Krasimira Karakačanova u kojoj navodi da makedonski jezik nije priznat kao zvanični jezik i da se kao takav ne može smatrati na celoj teritoriji Severne Makedonije.
Ministarstvo, međutim, navodi da neće odgovarati na taj način, već će nastaviti da gradi dobrosusedske odnose, u skladu sa sporazumom o prijateljstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i evropskim vrednostima kojima se obe zemlje rukovode, prenosi MIA.

"Potpisali smo sporazum o prijateljstvu i gradićemo prijateljstvo, što znači obostrano razumevanje, poštovanje i brigu za zajedničke interese kao suseda", navodi se u saopštenju makedonskog ministarstva, prenosi MIA.
Karakačanov je u subotu na Fejsbuku kritikovao izjavu premijera Makedonije Zorana Zaeva u Sobranju da Sporazum iz Prespe s Grčkom o imenu zemlje potvrđuje postojanje makedonskog jezika i da to niko ne može da dovodi u pitanje. 
Karakačanov je naveo da makedonski jezik nije priznat kao zvanični jezik i da se kao takav ne može smatrati na celoj teritoriji Severne Makedonije.
"Severna Makedonija je geografsko ime koje uključuje i teritoriju Republike Bugarske", kaže Karakačanov i dodaje da u tom kontekstu "Zaev sutra može da zahteva da se ovaj bugarski dijalekt izučava kao oficijelni strani jezik i u Bugarskoj, što je nedopustivo i provokacija".
"Gospodine Zaev, ne zloupotrebljavajte pitanje makedonskog jezika, jer to može da vas košta učlanjenja u NATO-u i EU", upozorio je Karakačanov Zaeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karakačanov preti Makedoniji novim blokadama za NATO i EU

Izvor: Večernje novosti, 09.Dec.2018

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov upozorio je makedonskog premijera Zorana Zaeva da ne zloupotrebljava pitanje makedonskog jezika, jer to moglo da košta tu državu članstva u NATO-u i EU Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov upozorio je makedonskog premijera...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.