PRETNJA: Makedonci mogu u NATO - ali bez makedonskog

Izvor: Mondo, 09.Dec.2018, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRETNJA: Makedonci mogu u NATO - ali bez makedonskog

Makedonski jezik ne postoji, to je dijalekt bugarskog a teritorija Severne Makedonije je geografsko ime za tlo na kome je i deo Bugarske, upozoravaju Skoplje, uz pretnje blokadom u NATO i EU, iz Sofije.

Foto: MN Press

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov upozorio je makedonskog premijera Zorana Zaeva da ne zloupotrebljava pitanje makedonskog jezika, jer to moglo da košta tu državu članstva u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << NATO-u i EU, prenosi skopska TV Telma.

"Gospodine Zaev, ne zloupotrebljavajte pitanje makedonskog jezika, jer to može da vas košta učlanjenja u NATO-u i EU", napisao je Karakačanov na svom Facebook profilu.

Naveo je da makedonski jezik nije priznat kao zvanični jazik i kao takav ne može da se smatra na celoj teritoriji Severne Makedonije.

Rusija čvrsto - ne menjamo stav o imenu Makedonije

"Severna Makedonija je geografsko ime koje uključuje i teritoriju Republike Bugarske", kaže Karakačanov i dodaje da u tom kontekstu "Zaev sutra može da zahteva da se ovaj bugarski dijalekt izučava kao oficijalni strani jezik i u Bugarskoj, što je nedopustivo i provokacija".

MAKEDONIJA MENJA IME! Izglasane ustavne promene

Karakačanov je takođe kritikovao rad makedonsko-bugarske komisije za istorijska pitanja i istakao da ona radi suprotno istorijskim činjenicama i bugarskim nacionalnim interesima.

Inače, juče je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharieva izjavila da je makedonsko-bugarska komisija za istorijska pitanja do sada imala tri sastanka na kojima je makedonska strana vršila pritisam u vezi s određenim istorijskim pitanjima, što je Bugarska odbacila i istakla građani treba da budu obrazovani na istini.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bugarska prijeti Makedoniji novom blokadom na putu ka NATO i EU

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Dec.2018

SOFIJA - Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov upozorio je makedonskog premijera Zorana Zaeva da ne zloupotrebljava pitanje makedonskog jezika, jer to moglo da košta tu državu članstva u NATO i EU, prenosi skopska TV Telma.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Bugarin zapretio Zaevu; Skoplje: Nećemo tako

Izvor: B92, 09.Dec.2018

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov upozorio je makedonskog premijera Zorana Zaeva da ne zloupotrebljava pitanje makedonskog jezika...On je istakao da bi to moglo da košta tu državu članstva u NATO-u i EU, prenosi skopska TV Telma..."Gospodine Zaev, ne zloupotrebljavajte pitanje makedonskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.