Senator Džonson: Objasniti narodu da je sporazum Srbije i Kosova u njihovom interesu

Izvor: VOA, 11.Sep.2019, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senator Džonson: Objasniti narodu da je sporazum Srbije i Kosova u njihovom interesu

"Moramo da objasnimo narodima Kosova i Srbije da je sporazum koji im se možda ne dopada - u njihovom najboljem interesu", izjavio je, u razgovoru za ukrajinski servis Glasa Amerike, američki senator Ron Džonson, koji je prošle nedelje posetio i Beograd i Prištinu.    Džonson je poručio da je na liderima Srbije i Kosova, da odluče da li mogu da postignu sporazum. “Ono što mogu da kažem jeste da je ovo moja četvrta poseta regionu, da sam se sastao sa obojicom predsednika, predsednik Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je ovo deveti put da smo se sastali. Proteklih nekoliko godina sam dosta angažovan na ovom pitanju. Mislim da lideri obe zemlje uviđaju da je u obostranom interesu da ostave razlike iza sebe i postignu dogovor. Postizanje dogovora je teže i obe zemlje žele veće američko angažovanje, mislim da cene pomoć koju su im pružili Evropljani, ali treba priznati – Amerika je veliki igrač i oni očekuju veće američko liderstvo”, dodao je senator Džonson i nastavio: “Mislim da ćemo ima ga ponuditi, ali ne u smislu nametanja i pritiska, već samo podrške njihovim naporima i stvaranju uslova gde će lideri obe zemlje moći da računaju na podršku Amerike i Evrope, pošto postignu dogovor. Mi moramo da ubedimo narod Kosova i Srbije da sporazum koji im se možda ne dopada, isto kao što je bio slučaj sa Prespanskim sporazumom, kojim građani Grčke i Severne Makedonije nisu bili zadovoljni i bila je potrebna politička hrabrost da se postigne. Pretpostavljam da će se za nekoliko meseci te zemlje pitati  – u čemu je bio problem, zašto smo se toliko sporili? Treba da ukažemo narodu Srbije i Kosova da je dogovor u njihovom najboljem interesu i da će biti mnogo koristi, u smislu daljih integracija u evropsku ekonomiju, veće slobode putovanja, uspešnije ekonomije, jer kada se postigne dogovor biće lakše privući strane investicije”. Džonson je zaključio da upravo zato treba da se prevaziđe ovaj zastoj i naglasio da je donekle američki zadatak i zadatak lidera da građanima prodaju možda ne sam dogovor, jer bi to možda bilo teško, nego njegove prednosti i koristi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ljudima na Kosovu i u Srbiji mora se objasniti, možda vam se rešenje neće dopasti"

Izvor: B92, 12.Sep.2019, 07:32

Beograd -- Moramo da objasnimo narodima na KiM i u Srbiji da je sporazum, koji im se možda ne dopada, u njihovom najboljem interesu, izjavio američki senator Ron Džonson...Džonson je, podsaetimo,, prošle nedelje posetio i Beograd i Prištinu...On je za ukrajinski servis Glasa Amerike poručio da...

Nastavak na B92...

Američki senator: Objasniti narodima Kosova i Srbije da je sporazum u njihovom interesu

Izvor: Danas, 12.Sep.2019

Američki senator Ron Džonson izjavio je da "mora da se objasni narodima Kosova i Srbije da je sporazum koji im se možda ne dopada - u njihovom najboljem interesu". Članak Američki senator: Objasniti narodima Kosova i Srbije da je sporazum u njihovom interesu se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.