Prvo okončanje sporazuma sa Grčkom, pa članstvo u NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2018, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo okončanje sporazuma sa Grčkom, pa članstvo u NATO

Bez okončanja sporazuma sa Grčkom o novom imenu, Makedonija neće moći da uđe u NATO, poručio je danas u Briselu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Stoltenberg je, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, rekao da očekuje da će građani te bivše jugoslovenske republike prepoznati šansu i iskoristiti je.

"Očekujem da će vas lideri na samitu NATO 11. i 12. jula pozvati na razgovor o početku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pristupanja", rekao je Stoltenberg, koji je pozdravio sporazum Grčke i Makedonije o novom imenu, uz ocenu da je to veliki uspeh i dobar primer za druge zemlje u regionu.

"Pitanje imena bilo je senka dugo vremena, ali sada je dogovor primer za svaku vrstu saradnje. Vrata NATO-a su otvorena, a vi ste na pragu. Želimo da vidimo Makedoniju stabilnu i prosperitetu državu u regionu", kazao je Stoltenberg.

Naglasio je, međutim, da bez okončanja sporazuma, Makedonija neće moći da uđe u NATO, te dodao da očekuje da će građani te bivše jugoslovenske republike to prepoznati kao šansu i iskoristiti je.

Na pitanje o očekivanjima od predstojećeg samita, Stoltenberg je rekao da veruje da će Makedonija biti pozvana da započne pregovore o pristupanju, a kada pregovori o priključenu budu okončani i rasprava o statusu završena, ona će postati punopravna članica Alijanse.

Premijer Zaev je rekao da očekuje da će ishod referenduma o sporazumu Grčke i Makedonije, planiran za jesen, biti pozitivan.

"Republika Makedonija je izgradila mostove za rešavanje sporova sa susednim zemljama. Sporazum sa Grčkom otključao je proces kako bi konačno postala deo NATO. Korak po korak, za samo godinu dana naša zemlja je postigla ono što niko nije mogao ni da predvidi. Snažna volja za rešavanje sporova donela nam je mnogo sretnih vesti. Sada imamo nešto konkretno na čemu bismo mogli da se ujedinimo. Recimo 'da' našoj budućnosti", kazao je Zaev.

Očekivanja Makedonije su, prema njegovim rečima, da postane 30-ta članica NATO i da se zastava te države zavijori na jarbolu ispred sedišta te vojne alijanse.
Pogledaj vesti o: Grčka,   NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stoltenberg: Pozivnica Makedoniji za NATO za dve nedelje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Jun.2018

Za dve nedelje će NATO savez izdati pozivnicu za makedonsko članstvo u alijansi, ali zemlja neće postati punopravna članica dok se ne okončaju sve unutrašnje procedure, uključujući i promenu Ustava, poručio je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, nakon razgovora sa makedonskim premijerom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Nova rampa za Makedoniju

Izvor: B92, 29.Jun.2018

Brisel -- Bez okončanja sporazuma sa Grčkom o novom imenu, Makedonija neće moći da uđe u NATO, poručio je u Briselu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg...Stoltenberg je, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, rekao da očekuje...

Nastavak na B92...

Stoltenberg jasan: Prvo okončanje sporazuma sa Grčkom, pa članstvo Makedonije u NATO

Izvor: BKTV News, 29.Jun.2018

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je danas u Briselu da bez okončanja sporazuma sa Grčkom o novom imenu, Makedonija neće moći da postane članica Alijanse...Stoltenberg je, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, rekao da...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.