Stoltenberg jasan: Prvo okončanje sporazuma sa Grčkom, pa članstvo Makedonije u NATO

Izvor: BKTV News, 29.Jun.2018, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg jasan: Prvo okončanje sporazuma sa Grčkom, pa članstvo Makedonije u NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je danas u Briselu da bez okončanja sporazuma sa Grčkom o novom imenu, Makedonija neće moći da postane članica Alijanse.

Stoltenberg je, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, rekao da očekuje da će građani te bivše jugoslovenske reublike prepoznati šansu i iskoristiti je.

"Očekujem da će >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << vas lideri na samitu NATO 11. i 12. jula pozvati na razgovor o početku pristupanja", rekao je Stoltenberg, koji je pozdravio sporazum Grčke i Makedonije o novom imenu, uz ocenu da je to veliki uspeh i dobar primer za druge zemlje u regionu.

"Pitanje imena bilo je senka dugo vremena, ali sada je dogovor primer za svaku vrstu saradnje. Vrata NATO su otvorena, a vi ste na pragu. Želimo da vidimo Makedoniju stabilnu i prosperitetnu državu u regionu", kazao je Stoltenberg.

Naglasio je, međutim, da bez okončanja sporazuma, Makedonija neće moći da uđe u NATO, te dodao da očekuje da će građani te bivše jugoslovenske reublike to prepoznati kao šansu i iskoristiti je.

Na pitanje o očekivanjima od predstojećeg samita, Stoltenberg je rekao da veruje da će Makedonija biti pozvana da započne pregovore o pristupanju, a kada pregovori o priključenu budu okončani i rasprava o statusu završena, ona će postati punopravna članica Alijanse.

Premijer Zaev je rekao da očekuje da će ishod referenduma o sporazumu Grčke i Makedonije, planiran za jesen, biti pozitivan.

Očekivanja Makedonije su, prema njegovim rečima, da postane 30-ta članica NATO i da se zastava te države zavijori na jarbolu ispred sedišta te vojne alijanse.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.