Grčka započela ratifikaciju Protokola o pristupanju Makedonije NATO-u

Izvor: RTS, 07.Feb.2019, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka započela ratifikaciju Protokola o pristupanju Makedonije NATO-u

Komitet za bezbednost i spoljnu politiku grčkog parlamenta počeo je debatu o ratifikaciji protokola o pristupanju Makedonije NATO-u, što je poslednja faza u procesu stupanja na snagu sporazuma o preimenovanju te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija.
Sutra će grčki parlament na plenarnoj sednici nastaviti debatu o ratifikaciji protokola o učlanjenju Makedonije u NATO
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Očekuje se da poslanici u grčkom parlamentu ratifikuju ovaj protokol, nakon ratifikacije sporazuma sa Makedonijom o promeni imena države. 
Opozicione partije, na čelu sa najvećom opozicionom strankom Novom demokratijom, ne podržavaju ovaj korak, kao što nisu podržali ni ratifikaciju sporazuma sa Makedonijom, ali grčka vlada ima potrebnu većinu za ratifikaciju. 
Posle ratifikacije, Grčka treba zvanično da obavesti vlasti u Skoplju kako bi konačno stupio na snagu ustavni amandman o promeni imena Makedonije. 
Podrška Grčke Makedoniji da postane članica NATO-a deo je Prespanskog sporazuma kojim je okončan 27. godišnji spor oko njenog imena. Grčka je tvrdila da ime severnog suseda Makedonija implicira njegove teritorijalne pretenzije na istoimenu grčku pokrajinu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčki parlament počeo debatu o prihvatanju članstva Makedonije u NATO

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Feb.2019

Odbor grčkog parlamenta počeo je danas debatu o prihvatanju članstva Makedonije u NATO, što je poslednja prepreka na putu da ime te zemlje bude zvanično promenjeno u Severna Makedonija...Parlament bi o tome trebalo da glasa u petak uveče, a očekuje se da poslanici odobre članstvo Makedonije u...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

POSLEDNJA FAZA Grčka započela ratifikaciju Protokola o pristupanju Makedonije u NATO, uskoro i zvanično NOVO IME

Izvor: Blic, 08.Feb.2019, 01:23

Komitet za bezbednost i spoljnu politiku grčkog parlamenta počeo je u četvrtak debatu o ratifikaciji protokola o pristupanju Makedonije NATO-u, što je poslednja faza u procesu stupanja na snagu sporazuma o preimenovanju te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija.

Nastavak na Blic...

GRCI O PRIJEMU MAKEDONIJE U NATO: Parlament danas glasa o ratifikaciji Protokola o pristupanju

Izvor: Kurir, 08.Feb.2019

Grčki parlament danas treba da glasa o ratifikaciji Protokola o pristupanju Makedonije NATO-u, nakon što je juće skupštinski Komitet za spoljnu politiku i odbranu odobrila Protokol sa većinom glasova.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.