GR počela ratifikaciju protokola o pristupanju MKD u NATO

Izvor: B92, 07.Feb.2019, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GR počela ratifikaciju protokola o pristupanju MKD u NATO

Komitet za bezbednost i spoljnu politiku grčkog parlamenta počeo je debatu o ratifikaciji protokola o pristupanju Makedonije NATO-u.

To je poslednja faza u procesu stupanja na snagu sporazuma o preimenovanju te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija.

Sutra će grčki parlament na plenarnoj sednici nastaviti debatu o ratifikaciji protokola o učlanjenju Makedonije u NATO.

Očekuje se da poslanici u grčkom parlamentu ratifikuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovaj protokol, nakon ratifikacije sporazuma s Makedonijom o promeni imena države.

Opozicione partije, na čelu s najvećom opozicionom strankom Novom demokratijom, ne podržavaju ovaj korak, kao što nisu podržali ni ratifikaciju sporazuma s Makedonijom, ali grčka vlada ima potrebnu većinu za ratifikaciju.

Posle ratifikacije, Grčka treba zvanično da obavesti vlasti u Skoplju kako bi konačno stupio na snagu ustavni amandman o promeni imena Makedonije.

Podrška Grčke Makedoniji da postane članica NATO-a deo je Prespanskog sporazuma kojim je okončan 27. godišnji spor oko njenog imena. Grčka je tvrdila da ime severnog suseda "Makedonija" implicira njegove teritorijalne pretenzije na istoimenu grčku pokrajin.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.