Šotovi od želea su potpuni hit. Donosimo vam tri odlična recepta!

Izvor: Prva.rs, 11.Sep.2015, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šotovi od želea su potpuni hit. Donosimo vam tri odlična recepta!

Ko ne bi hteo da proba "bloody mary" u obliku želea poslužen u obliku, na primer, mini lubenice od limete i crvenog želatina. Jello shots ili shotove od želea vrlo je lako napraviti, još lakše popiti ili pojesti, a na zabavi ćete njima oduševiti goste. 
Ovi pitki dezerti mogu da se prave sa svim alkoholnim pićima, a najčešće su to tekuila, vino, džin, likeri, vermut, votka ili curacao, a može da se doda i voće poput malina, jagoda, borovnica i sl. Ali ne koristite ananas, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << kivi ili egzotičnu papaju jer sadrže enzime zbog kojih se želatin neće zgusnuti.
Za topljenje želatina može da posluži vruća voda ili sok, u zavisnosti od jačine alkohola i ukusu, odmerite količinu soka. Za žestoka pića po pravilu je mera 1:3, dok se za likere s manjim procentom alkohola može praviti i s odnosom pola-pola. Pripremite ih sa želatinom u prahu ili onom u listićima.
Želeom napunite voće poput limete, limuna ili narandže, pa kad se učvrsti, isecite ga na kriške. Namastite kalupe za muffine. U loncu skuvajte sok, gazirano piće i slatku pavlaku sa želatinom. Sklonite s vatre pa pustite da se malo ohladi i dodajte alkoholno piće po želji, poput votke ili džina. Zamrznite u kalupima pa ukrasite umućenom pavlakom i šarenim mrvicama za torte. 

Žele-šoteri od vina
120 ml crnog vina,
90 g želatina s ukusom limuna,
90 g želatina s ukusom narandže,
460 ml vrele vode,
naseckano voće po želji
Priprema:
Pomešajte želatin s vrućom vodom i mešajte dok se ne otopi. Dodajte vino i naseckano voće. Sipajte tečnost u posudice, stavite komade voća i ostavite u zamrzivaču dok se ne stisne.
Jestiva remek-dela od limete
10 limeta,
20 g želatina u prahu + crvena jestiva boja,
šolja vrele vode,
šolja votke,
po želji: komadići čokolade
Priprema: Isecite limetu na polovine po dužini. Nožem odstranite pulpu tako da ostane samo korica. Vrelu vodu pomešajte sa želatinom. Možete da kupite i želatin s ukusom. Dodajte malo crvene boje i mešajte dok se želatina ne otopi.
Dodajte hladnu votku pa sipajte u izdubljene polovine limete. Ostavite u zamrzivaču najmanje dva sata. Nakon toga pažljivo prepolovite još jednom oštrim nožem. Ako želite, u želatin možete zabiti mrvice čokolade kako bi izgledale poput koštica.
Zvezdice od jagoda
90 g želatine u prahu,
ekstrakt jagode,
2/3 šolje vrele vode,
2/3 šolje votke s voćnim ukusom
Priprema: Skuvajte vodu pa dodajte želatin i mešajte dok se ne otopi. Zatim dodajte votku i ekstrakt jagode. Ako ne koristite voćnu votku crvene boje, dodajte i malo jestive boje. Ulijte u silikonske kalupe u obliku zvezdica. Ostavite u zamrzivaču četiri sata.
Kandirane višnje ili trešnje obojite bojom za hranu i stavite u želatin pje nego što se stisne, a šotere od vina ili žestokog alkoholnog pića ukrasite šarenim ili čokoladnim mrvicama.
Izvor: 24sata.hr

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.