Ratka Mladića u Hag ispratilo više od 300 policajaca

Izvor: Blic, 01.Jun.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratka Mladića u Hag ispratilo više od 300 policajaca

BEOGRAD - U obezbeđivanju ekstradicije bivšeg generala Vojske RS Ratka Mladića učestvovalo je oko 300 policajaca i žandarma koji su obezbeđivali kolonu vozila u kojoj je haški optuženik, ali i trasu kojom se kolona kretala, saznaje Blic.

On je u Hag otputovao obučen u odelo, stavio je kravatu. Lisice nije imao. Na aerodromu Nikola Tesla po izlasku iz džipa nije govorio, rukovao se i pozdravio sa žandarmima koji su bili s njim u "marici”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Avion Vlade Srbije u kome je bivši general Vojske RS uzleteo je put Holandije sa piste beogradskog aerodroma "Nikola Tesla” juče u 17:21 časova. Pored najtraženijeg haškog begunca u njemu su bili pripadnici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i Žandarmerije.

Prva kolona džipova koja je izašla iz Specijalnog suda u Ustaničkoj u 16:41 časova bila je lažna. Do aerodroma Mladić je prevezen u sledećoj, drugoj koloni u kojoj je bilo osam džipova. U njegovom neposrednom obezbeđenju bilo je 32 žandarma.

Procedura je da po dolasku u Tribunal Ratka Mladića odvode u pritvorsku jedinicu, a prema navodima iz Sheveningena, sistematski medicinski pregled uslediće odmah ili svakako veoma brzo tokom dana.

- Mladić će nakon što se nađe u Sheveningenu takođe biti upoznat sa svojim pravima i pravilima rada i života u Tribunalu. U najkraćem roku biće mu dostavljena sva dokumentacija u vezi sa optužnicom na jeziku koji razume, a dobiće i uputstvo o tome kako može da izabere pravni tim. Za dva ili tri dana obratiće se sudu - kaže za "Blic” Nerma Jelačić.

Penkalo za istoriju

Rešenje o izručenju haškog optuženika Ratka Mladića u Vladu je stiglo oko 16 časova. Ubrzo ga potpisuje ministarka pravde Snežana Malović. U Vladi kažu da je ministarskino pero - "penkalo za istoriju”. Njime je potpisala rešenje o izručenju Radovana Karadžića i juče Ratka Mladića.

Penkalo kojim ministarka potpisuje bitna dokumenta za državu je prestižne marke "Mont Blanc”. Međutim, Malovićki je drago jer je poklon kolega iz Palate pravde. Dobila ga je na dar, onog dana kada je imenovana za ministarku pravde.

Malović je ovim penkalom 'overila’ i Predlog zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, ali i Ugovor o ekstradiciji sa Crnom Gorom. U Vladi Srbije dodaju: To penkalo čeka i haškog begunca Gorana Hadžića.

Mladiću je porodica u Specijalni sud donela odelo i kravatu.

- Tražio je to od porodice. Obukao je odelo koje je nosio na svadbi sina. Lisice nije imao, jer je takva procena bezbednosti da njemu zbog njegovog stanja i godina nisu potrebne - kaže izvor "Blica” upoznat sa prebacivanjem Mladića.

Rešenje o izručenju sa potpisom ministarke pravde Snežane Malović stiglo je u zgradu Specijalnog suda u 16:15 časova. Isprva je bilo planirano da Mladić u 16.45 bude izveden iz zgrade Specijalnog suda međutim, odvežen je petnaestak muinuta kasnije. Pre nego je izašla prva kolona vozila koja je bila lažna, policija je već blokirala deo Ustaničke ulice i autoput do aerodroma.

Rekonstrukcija jučerašnjeg dana

6:00h - Mladić napustio Specijalni sud i uputio se na Topčidersko groblje, Ustanička ulica blokirana

6:22h - Vraćen u pritvorsku jedinicu

8:50h - Vekarić: Zbog bezbednosti, niko neće biti obavešten o izručenju

11:57h - Vekarić: Mladićeva žalba stigla u sud

13:45h - Sud odbio žalbu Mladića

15:00h - Mladića posetile porodica i profesorka Smilja Avramov

16:00h - U dvorište Specijalnog suda ušla kolona policijskih vozila

16:15h - Blokiran saobraćaj ispred Specijalnog suda

16:41h - Lažni konvoj policijskih vozila izašao iz dvorišta suda

16:48h - Saobraćaj blokiran od Dušanovca do Aerodroma "Nikola Tesla”

16:59h - Lažna kolona vozila stigla na Aerodrom "Nikola Tesla”

17:09h - Kolona policijskih vozila sa Ratkom Mladićem krenula iz Specijalnog suda

17:15h - Pušten saobraćaj ispred Specijalnog suda

17:20h - Darko Mladić napustio Specijalni sud

17:23h - Kolona vozila sa Mladićem stigla na Aerodrom "Nikola Tesla”

17:28h - Ministarka pravde Snežana Malović: Mladić je u avionu na putu za Hag

Povezane vesti: Mladić se skrivao i u Sremskoj Mitrovici, Šušnjaru i Moštanici Buzek: Hapšenje Mladića veliki korak Srbije ka Evropi Kacin: Nakon izručenja, Srbija bliža EU SRS: Tadić ugrozio opstanak Republike Srpske Stanković: "Biću svedok ekspert na suđenju Ratku Mladiću"
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SEKA ALEKSIĆ ISPRATILA RATKA MLADIĆA U HAG!

Izvor: BezZabrane.com, 01.Jun.2011

Seka Aleksić je juče ispratila genarala Ratka Mladića u Hag! Ona je Mladića ispratila pogledom dok se u kolini vozila iz zgrade Specijalnog suda autoputem kretao ka Aerodromu Beograd! Kao ni drugi građani ni Seka nije bila na ispraćaju namerno, ona se slučajno našla među blokiranim vozilima...

Nastavak na BezZabrane.com...

Bramerc zahvalio Srbiji

Izvor: Politika, 02.Jun.2011, 00:19

Haški tužilac rekao da će u govoru pred Savetom bezbednosti, naglasiti da je Srbija ispunila jednu od svojih najvažnijih međunarodnih obaveza ..Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc zahvalio je juče Srbiji za hapšenje bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića...„Poslednjih meseci...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.