Ljajić: Zbog taksi Prištine Srbija izgubila skoro 400 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2019, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Zbog taksi Prištine Srbija izgubila skoro 400 miliona evra

Srbija je za godinu dana, od 21. novembra 2018, zbog taksi od 100 odsto koje je uvela Priština, izgubila 395,7 miliona evra, odnosno u tolikoj vrednosti je manje robe isporučeno na Kosovo i Metohiju u odnosu na prethodne godine, izjavio je danas ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić.

Pre uvođenja prištinskih taksi, izvoz iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju iznosio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je na godišnjem nivou 445 miliona evra.

"Pedeset miliona koji su izvezeni, a tu je uključeno 10,5 miliona električne energije, zatim 12,5 miliona robe koja je izvezena u decembru prošle godine kada za međunarodne brendove nije važila taksa od 100 odsto. To je 23 miliona, znači da je 27 miliona evra plasirano na KiM što je minimalno u odnosu na 440 miliona", rekao je Ljajić za RTS.

Prema njegovim rečima, mi smo uvezli više robe sa KiM, 29 miliona evra robe je kupljeno, ali je to za 910.000 evra manje nego u periodu pre uvođenja taksi.

Najveće gubitke pretrpeli su NIS, koji je imao izvoz od 50,9 miliona evra, zatim Železara iz Smedereva, kao i kompanije iz prehrambene industrije.

"Nemamo više dole ni 'Bambi', ni 'Dijamant', 'Viktorije', 'Sunoka'...", naveo je ministar.

Kaže da su osim naših, i kosovski proizvođači gubitnici koji su pronašli alternativna tržišta, ali sa većom cenom.

Prema njegovim rečima zemlje iz okruženja - Grčka, Mađarska, Bugarska, Slovenija i Hrvatska duplirale su svoj izvoz na KiM, dok je Makedonija povećala izvoz za 50 odsto.

"Oni su uvoz pića kompenzovali iz Austrije i Makedonije, uvoz benzina iz Makedonije, Grčke i Albanije, šećera iz Francuske i Poljske, ali cenu plaćaju njihovi potrošači jer su te cene veće u odnosu na srpske proizvode", naveo Ljajić.

Sada i kad bi taksa bila ukinuta, teško bi bilo ponovo plasirati robu na tržište Kosova i Metohije.

"Ekonomska šteta jeste ogromna, ali dugoročni efekti ovih taksi biće veliki, jer pored kampanje koja se vodi biće teško ponovo plasirati robu na tržište KiM", rekao je Ljajić.

Skenderi:Uvećane takse nanele štetu i kosovskoj ekonomiji

Godinu dana od odluke Prištine da Beogradu nametne 100 odsto uvećane takse na proizvode iz centralne Srbije, profesor prištinskog Ekonomskog fakulteta, Nagip Skenderi, ocenjuje da je ta mera bila politička i da je nanela štetu i kosovskoj ekonomiji.

Skenderi za portal Kosovo onlajn kaže da su stopostotno uvećane takse uvedene kao odgovor Beogradu na blokadu članstva Prištine u međunarodne organizacije.

Prema njegovim rečima, Priština je tom merom "pokazala mišiće" u pokazivanju da je Kosovo država, te da su takse ostvarile cilj u, kako kaže, "odbrani suvereniteta i integriteta.

Međutim, ukazao je da se ta mera loše odrazila na ekonomiju i Kosova i Srbije.

Stoga, Skenderi ističe da je neophodno obezbediti slobodan protok robe.

“Na ekonomskom nivou zna se da to nije bilo dobro ni za Srbiju ni za Kosovo. Ekonomija sad, u globalnom vremenu, treba da ide bez carine, bez takse, bez ograničenja, bez granica”, kaže Skenderi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ljajić: "Zbog taksi Prištine Srbija izgubila skoro 400 MILIONA EVRA"

Izvor: Blic, 21.Nov.2019

Srbija je za godinu dana, od 21. novembra 2018, zbog taksi od 100 odsto koje je uvela Priština izgubila 395,7 miliona evra, odnosno u tolikoj vrednosti je manje robe isporučeno na Kosovo i Metohiju u odnosu na prethodne godine, izjavio je danas ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.