Ljajić: Zašto je Hag uništio dokaze o trgovini organima?

Izvor: S media, 13.Feb.2012, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Zašto je Hag uništio dokaze o trgovini organima?

Rasim Ljajić je u petak, 10. februara, uputio pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, glavnom tužiocu Tribunala Seržu Bramercu i predsedniku Međunarondog suda pravde u Hagu Teodoru Meronu.

U pismu se zahteva da se istaže okolnosti pod kojima je Tribunal 2005. godine uništio dokaze iz slučaja trgovine organima na Kosovu. Do danas nije dobio nikakve povratne infomacije.

Trgovina organima: >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Euleks može i bez Rusa

Del Ponte: Do istine o trgovini organima samo pod okriljem UN

Albanija i Euleks će sarađivati u istrazi trgovine organima

Povod za upućivanje zahteva Ljajić je, kako ističe, pronašao u nedavnoj polemici bivše haške tužiteljke Karle del Ponte i aktuelnog rukovodstva Tribunala "u kojoj se krivica za uništavanje tih dokaza prebacuje sa jednih na druge".

"Mi smo i ranije bili upoznati da su ti dokazi uništeni 2005. godine, a sada se krivica prebacuje sa jednih na druge u samom Tribunalnu, i mi tražimo odgovor šta se zaista dogodilo i zašto su ti dokazi uništeni", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, postoji bojazan da se zbog političkih opstrukcija čitava istraga o trgovini organima "ne ukloni sa javne scene".

Kako ističe, podrška međunarodne zajednice toj istrazi je samo deklarativna.

"Evidentno je da je problem ugledao svetlo dana, da je sada teško da ga gurnete pod tepih, a da ništa ne košta da se kaže - ''mi smo za sveobuhvatnu detaljnu istragu''. Lično ne vidim da se nakon takve izjave bilo šta u praktičnom smilsu čini i plašim se tih opstrukcija koje mogu da uslede iz političkih razloga i da učine da se ova tema vremeno sve više minimizira i potpuno ne ukloni sa javne scene kao politički, odnosno pravni problem", ocenio je Ljajić.

Karla del Ponte: "Znaju, samo neće da kažu"!

Bivša haška tužiteljka Karla del Ponte izjavila je nedavno u intervjuu jednom beogradskom listu da aktuelno rukovodstvo Tribunala i tužitelj Serž Bramerc znaju ko je 2005. godine odobrio uništavanje dokaza vezanih za trgovinu organima na Kosovu i konkretno za slučaj "žute kuće" u kojoj su organi navodno vađeni.

Istakavši da i sama zna ko je u pitanju, ona je navela da nije na njoj da to otkrije, već na aktuelnom rukovodstvu Tribunala.

Na to je Bramerc odgovorio da su dokazi uništeni u vreme dok je ona bila glavna tužiteljka i to uz odobrenje njenog tužilaštva.

Istragu o trgovini organima na Kosovu trenutno vodi Euleks uz pomoć specijalnog istražnog tima imenovanog u Briselu, na čijem je čelu američki tužilac Džon Klint Vilijamson.

Inicijativa Srbije da se istraga vodi pod okriljem UN još nije zvanično prihvaćena, ali su diplomatski napori naše zemlji i dalje usmereni ka tom cilju.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.