Ljajić: Srbija preduzima sve mere da zaštiti građane od sajber napada i opasne igre

Izvor: BKTV News, 15.Maj.2017, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Srbija preduzima sve mere da zaštiti građane od sajber napada i opasne "igre"

Povodom sajber napada koji su pogodili svet i "igre" pod nazivom "Plavi kit", ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, izjavio je danas da država preduzima sve neophodne mere za zaštitu građana i institucija.

"MUP preduzima odgovarajuće mere što se tiče bezbednosti na internetu. Mi imamo kontaktnu tačku gde svi građani mogu da prijavljuju različite vrste zloupotreba, pre svega, kada govorimo o zloupotrebi dece na društvenim mrežama i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << internetu", kazao je Ljajić.

On je rekao da njegovo ministarstvo ima svakodnevne kontakte sa svim državnim institucijama te kako je istakao, MUP radi sve na žaštiti građana.

Majkrosoft upozorava: Vlade širom sveta moraju da se probude

"Igra" pod nazivom "Plavi kit", koja podstiče mlade da odgovaraju na razne izazove tokom 50 dana da bi poslednjeg dana dobili krajnju instrukciju svog "gospodara", da oduzmu sebi život, širi se proteklih dana na društvenim mrežama.

Roditelji u Srbiji i svetu su upozoreni putem medija proteklih dana o "samoubilačkoj igri" koja je povezana sa smrću 130 tinejdžera u Rusiji.

Nije kraj: "Ovo je mačji kašalj, to još nije ozbiljno! Naredni napadi će biti mnogo gori!"

"Plavi kit" podstiče mlade da se upuste u seriju izazova tokom 50 dana, a izazovi variraju od buđenja u toku noći, pa sve do samopovređivanja, piše britanski list "Dejli mejl" .

Ruska policija sprovodi istragu o ovoj "igri" povezanoj sa desetinama tinejdžerskih samoubistava, a britanska policija kontaktira i upozorava škole.

Kako prenose mediji, okidač za podizanje svesti o "igri" bila je smrt dve tinejdžerke u Rusiji.

Matić: Srbija nije ugrožena hakerskim napadom
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.