I zdravstvo traži veće plate

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I zdravstvo traži veće plate

Beograd -- Posle prosvete, i zdravstveni radnici odlučili da protestuju zahtevajući veće plate. Država nema novca, poručuje Rasim Ljajić.

Pred Vladom Srbije je novi zadatak - traženje leka za proteste u zdravstvu.

Beli mantili tačno u podne našli su se na ulicama - članovi sindikata "Nezavisnost" obustavili su rad na pola sata jer traže plate veće za 21 odsto. Njihove kolege iz Sindikata zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u zdravstvu i socijalnoj zaštiti traže nešto manje - 14,5 odsto, i takav zahtev predali su ministarstvu finansija.

Razjedinjenim sindikatima ministar Ljajić poručio je, međutim, da para nema.

Na reveru belog mantila lekara u protestu vidi se jasna poruka – "Rad za platu, ne za mito". Još samo da je plata veća.

Iako ih građani smatraju šampionima korupcije (57 odsto tvrdi da je dalo mito lekarima) pacijenti za B92 kažu da im ne smeta što su zbog zahteva zdravstva za većim platama morali da provedu 30 minuta duže u čekaonicama:

"Mnogo štošta nije u redu, pa se živi... Pa je i ovo onda tako u redu."

"Traži svako svoja prava."

"Ja se slažem sa štrajkačima i čekaću ne pola sata, nego 10 puta po pola sata. Smatram da ko god je nezadovoljan ima pravo to da kaže."

Sindikati nastupaju odvojeno - jedni su se okupili ispred Vlade i u Ministarstvu finansija predali svoje zahteve gde tvrde da su čuli da je platforma Ministarstva vrlo bliska njihovoj.

Sa druge strane, sindikat "Nezavisnost" sa većim zahtevima obustavio je rad na pola sata kao poziv Vladi na dijalog. Igra procenata je počela.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti traži povćenje zarada za 14,5 odsto, kaže predsednica tog sindikata Branislava Plančak.

(Tanjug)

"Samo sedam posto. Dakle na ovih sedam i po posto koje je već odobreno, to bi bilo 14 i po posto. I za ovu godinu mislimo da je to vrlo realno jer su naše zarade realno opale za 30 posto", kaže ona.

Zahtevi sindikata "Nezavisnost" su, sudeći prema rečima predsednika te organizacije Zorana Ilića, nešto veći.

"Tražili smo 21 posto povećanje zarada. Kakvi su proračuni da oni sada traže 14 i po posto ili da sindikati sestara i tehničara brinu za razliku od nas, ja ne znam", kaže on.

Osim više para, traži se povlačenje Zakona o platama, poštovanje kolektivnog ugovora, korekcija koeficijenata, jubilarne i novogodišnje nagrade.

Sindikalci tvrde da pacijenti neće trpeti čak i kada se rad obustavi na pola sata jer ih i zakon obavezuje na minimum rada.

"Mi smo zbog toga i stavili da je ovo pauza za topli obrok", objašnjava Zoran Ilić.

"Nisu nama krivi naši pacijenti. Mi protestujemo protiv Vlade, a ne protiv pacijenata", poručuje Branislava Plančak.

Za ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića pregovaranje i socijalni dijalog nemaju alternativu. On poručuje sindikatima da će sve na kraju morati da se završi za stolom.

"Moja poruka jeste da sednemo i dogovaramo, da tražimo kompromisna rešenja i da se konačno pružimo koliko smo dugi. Idealno bi bilo da mi možemo svima da povećamo i plate i penzije ali mi tih para nemamo", kaže Ljajić.

Na sve to, nezadovoljni zdravstveni radnik iz Šapca u izjavi za B92 poručuje samo jedno:

"Što kaže trener reprezentacije - čuvamo favorite za kasnije. Sigurno ćemo da nastavimo da izlazimo na ulicu jer to je jedini način."

"Uvećanje" o zahtevima zdravstva

Večerašnje "Uvećanje" na Info kanalu B92 posvećeno je zdravstvu. Novi sindikat zdravstva Srbije za sutra najavljuje protest zaposlenih u zdravstvu, koji će se održati ispred zgrade Ministarstva zdravlja.

Ovaj sindikat zahteva da pregovori sa vladom započnu odmah. Zaposlene u zdravstvu, kako tvrde sindikati, ne muče samo materijalni, već i drugi brojni problemi.

O svemu detaljnije u emisiji "Uvećanje" u 20 sati na Info kanalu B92.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ministarstvo: Normalan rad u 903 škole, skraćen u 836

Izvor: Blic, 09.Feb.2011

Prema podacima Ministarstva prosvete, od 1.804 škole u Srbiji, nastava se danas realizuje u 96,8 odsto, odnosno u 1.739 škola, od kojih su u 46, 5 odsto (836 škola) časovi skraćeni na 30 minuta. ..Normalno rade 903 škole (50,3 odsto), a u potpunoj obustavi je 3,1 odsto ustanova, odnosno 55 škola,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.