Parlamentarna većina: Nema krize u skupštini, opozicija za izbore

Izvor: RTS, 20.Feb.2017, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarna većina: Nema krize u skupštini, opozicija za izbore

Pitanje raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora i dalje je otvoreno, a premijer Aleksandar Vučić kaže da su i predsednički izbori neka vrsta provere legitimeteta.
Navodi i da će u narednim danima videti da li će biti i vanrednih parlamentarnih izbora.
Iz Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije smatraju da u ovom trenutku skupština funkcioniše bez ikakavih problema, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dok opozicija traži da se uz predsedničke raspišu i parlamentarni izbori.
Potpredsednica naprednjaka Marija Obradović kaže za Tanjug da sada nema razloga za održavanje palamentarnih izbora, te ističe da ne vidi da ima bilo kakvih krupnih potresa, ni u parlamentu, ali ni u političkom životu Srbije, van skupštinskog zdanja.
"Mislim da u ovom trenutku nema razloga za palamentrane izbore. Ali, znate kako, politička scena je zaista nešto što je jako živo u Srbiji. Pratimo dešavanja iz trena u tren. U ovom trenutku mi se pripremamo za predsedničku kampanju", navodi Obradovićeva.
I socijalisti, koalicioni partneri naprednjaka, smatraju da nema potrebe za parlamentarnim izborima, jer, kako kaže šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević, ne postoji kriza u radu parlamenta.
"Mi se, inače, zalažemo za redovne izborne cikluse, osim ukoliko postoji nemogućnost funkcionisanja parlamenta, što sada nije slučaj. Postoji potpuna politička stabilnost u parlamentu", smatra Milićević.
Dubravka Filipovski, bivša poslanica Nove Srbije koja sada kao samostalna poslanica podržava vladajuću većinu, kaže da je i njen lični stav da bi Srbija trebalo da uđe u red redovnih izbora, "iako sve ove turbulencije i ekonomska konsolidacija zahtevaju češće izjašnjavanje građana".
Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević navodi da nema ništa protiv izbora, ali da priču o njima lansiraju oni koji su bili protiv izbora.
Kao primer naveo je lidera pokreta Dosta je bilo Sašu Radulovića za koga kaže da ima najviše zahteva u vezi sa vanrednim parlamentarnim izborima, zato što mu, uveren je Rističević, Vuk Jeremić preuzima biračko telo, nema predsedničkog kandidata, a sam nema hrabrosti da se kandiduje.
"On (Radulović) će biti taj koji će navodno zahtevati vanredne parlemantarne izbore, jer mu je poslednji trenutak da očuva svoje biračko telo, koje Jeremić, kao predsednički kandidat, svakog dana preuzima", ocenjuje Rističević.
Predsednik opozicione Demokratske stranke Dragan Šutanovac, pak, kaže da je sada već svima jasno da je parlament pretvoren u pijacu.
Niko ne zna, smatra Šutanovac, koliku podršku ima vladajuća većina, odnosno da li uopšte ima adekvatnu podršku shodno snazi koju prezentuju.
"Mislim da je jedini način da se to pitanje razreši upravo kroz parlamentarne izbore, koji bi bili održani zajedno sa predsedničkim izborima, a nakon kojih bi, siguran sam, dobili potpuno drugačiju većinu", kaže Šutanovac.
Šutanovac razlog za parlamentarne izbore vidi i u potrebi da se zaustavi ono "najružnije na političkoj sceni, a to su preletači".
Za lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića samo pominjanje vanrednih parlamentarnih izbora, koji bi bili treći za prethodne tri godine, je neodgovorno.
Ako se do njih dođe voljom vladajuće većine istovremeno sa predsedničkim izborima otvara se dodatni prostor da građanske demokratske snage u zemlji naprave politički dogovor, koji bi stvorio alternativu aktuelnoj vlasti koju predvodi SNS, dodaje Jovanović.
Prema njegovim rečima, da bi takav dogovor postao realnost, potrebno je da se Saša Janković i Vuk Jeremić usaglase da na predsedničkim izborima opozicija ima jednog kandidata, a koji bi strankama koje su ga podržale tu podršku uzvratio na parlamentarnim izborima.
"Ljudi u Srbiji očekuju jedinstven nastup svih građanskih demokratskih snaga na predstojećim izborima i zato je naša obaveza da se oko toga dogovorimo", zaključuje Jovanović.
Lider SRS Vojislav Šešelj kaže da Srpska radikalna stranka jeste za vanredne parlamentarne izbore.
"Ubeđeni smo da bismo imali mnogo više glasova nego prošle godine, a kampanja za predsedničke povukla bi kampanju za parlamentarne, dakle uštedeli bismo novac", navodi Šešelj.
Dverima se čini da je "Vučićeva vlast" već pala, te da ostaje još jedan korak da se raspišu vanredni parlamentarni izbori zajedno sa predsedničkim i da narod u Srbiji, kako kažu, konačno dobije vlast koja će raditi u njegovom interesu.
U pokretu "Dosta je bilo" nisu danas hteli da govore o tom pitanju.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.