Izvor: RTV 5, 18.Jun.2012, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olandovi socijalisti osvojili apsolutnu većinu

Francuska vlada formalno je danas podnela ostavku što je u skladu sa republikanskom tradicijom Francuske, dan nakon održanih parlamentarnim izborima u zemlji, saopšteno je iz kancelarije predsednika Fransoa Olanda.

U saopštenju se navodi da je "odmah ponovo izabran premijer Žan Mark Ero za mandatara i zatraženo je da formira novu vladu" koja se očekuje da bude kadrovski gotovo identična kao dosadašnji kabinet, prenela je agencija AP.

Ovaj proceduralni korak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << je usledio pošto su socijalisti preuzeli potpuni primat u parlamentu, gde sa svojim saveznicima imaju 577 poslaničkih mesta posle juče održanih parlamentarnih izbora, što daje predsedniku Olandu "odrešene ruke" i u parlamentu da može da pogura svoj levičarski reformski program.

AP podseća da je rivalska konzervativna partija bivšeg predsednika Nikole Sarkozija, Unija za narodni pokret, najveći gubitnik parlamentarnih izbora u Francuskoj.
Šest nedelja nakon njegovog izbora na mestu predsednika njegova Partija socijalista (PS) osvojila je na parlamentarnim izborima u nedelju apsolutnu većinu.

Prema zvaničnom rezultatu izbora, koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova u Parizu PS i njeni saveznici osvojili su 314 od ukupno 577 poslaničkih mesta. PS neće biti potrebna stranka Zelenih ili ekstremne levice kako bi imala većinu, konstatuju agencije. Konzervativna Unija za narodni pokret (UMP) ranijeg predsednika Nikole Sarkozija i njeni saveznici, koji su na parlamentarnim izborima 2007. imali još više od 300 poslanika, ubuduće će imati samo 229 poslanika. Uspeh je postigla i desnica, odnosno Nacionalni front (FN) Marin Le Pen koji će imati dva poslanika u novom sazivu francuskog parlamenta.Stranka Zelenih osvojila je 17, a levičarski front 10 poslaničkih mesta.

U Senatu, drugom domu parlamenta, francuska levica već od prošle godine drži većinu. Oland planira, između ostalih, sveobuhvatnu poresku reformu, koja će znatno opteretiti građane koji imaju nadprosečne prihode, kao i finansijske institucije. U borbi sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o pravom putu iz evro-krize Oland će moći, bez unutrašnjo-političkih kompromisa, da diktira francuski kurs.

Za razliku od nemačke kancelarke on smatra dobrim sredstvom u borbi protiv nezaposlenosti i recesije i programe rasta koji bi se finansirali novim dugovima. U nedelju, na dan izbora, u javnost je dospela informacija da Oland zahteva ukupno oko 120 milijardi evra kao "inekciju rasta" za evropsku privredu.

Šefica PS Martin Obri ocenila je, nakon izborne pobede, da je ovaj rezultat znak jasnog odbacivanja politike konzervativnog bivšeg predsednika Sarkozija. Istovremeno je premijer Žan-Mark Ero upozorio da "neće biti lako".
Stopa nezaposlenosti u Francuskoj je porasla na najviši nivo od kraja 90-tih godina i duplo je veća nego u susednoj Nemačkoj.

Takođe, i državni deficit je prošle godine bio iznad granice EU od tri odsto od brutonacionalnog proizvoda. Pobedu PS malo je pokvario poraz bivše kandidatkinje za predsednika Francuske Sežolen Roajal, bivše saputnice Olanda. Ona je u svom okrugu izgubila od Olivijea Falornija, nekadašnjeg partijskog kolege. Falornija je, inače, podržala aktuelna saputnica Olanda Valeri Trirvajler.Roajal je svog protivkandidata nazivala "čovekom desnice" i optužila ga za "političku izdaju". Takođe i njen dugogodišnji partijski kolega i bivši ministar kulture Džek Lang je izgubio svoj mandat.

UMP je doživela veliki udarac, pošto je po prvi put od 2002. U opozicionim klupama, a FN će po prvi put od 1998.ponovo biti zastupljen u parlamentu. Lider FN Marin Le Pen pretrpela je tesan poraz u svom okrugu protiv socijalističkog protivkandidata. Njena tek 22 godišnja rođaka Marion Marešal Le Pen biće najmlađi poslanik u novom sazivu parlamenta, a drugi poslanik FN biće poznati advokat Žilber Kolar, koji je između ostalih branio i Bernara Notena za negiranje žrtava Aušvica.

Ekstremni levičarski savez "Front levice" oko Žan-Lika Melenšona ne može biti zadovoljan ostvarenim rezultatom, pošto je očekivao 15 poslaničkih mesta, kako bi mogao da ima frakciju, ali je dostigao svega 10 mandata. Inače izlaznost na izborima je bila veoma mala sa svega 56 odsto, što je za 24 odsto manje nego na predsedničkim izborima od 6.maja. Eksperti ocenjuju da je od predsednika Olanda najavljena reforma izbornog zakona kriva za umor birača.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Pariz,   Kurs dinara,   Kurs evra,   Evropska Unija,   Izlaznost na izborima

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.