Đilas Tadiću šalje poruku?

Izvor: B92, 06.Jul.2012, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas Tadiću šalje poruku?

Beograd -- Sve je više medijskih priča o izborima u DS. Novosti pišu da Tadić neće imati protivkandidata, dok Blic tvrdi da Đilas kritikom Jeremića šalje poruku Tadiću.

Naime, Blicov izvor iz DS, koji je u toj stranci od njenog osnivanja, kaže da su izbori u Demokratskoj stranci postali neminovnost kada je lider stranke Boris Tadić izgubio na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsedničkim izborima i kada se od te stranke okrenuo strateški partner SPS, odlučivši da vladu oformi sa naprednjacima.

Blicov izvor tvrdi da su se nakon izbora, u DS-u čuli predlozi, doduše "stidljivo", da bi Tadić mogao da podnese ostavku na mesto predsednika stranke i kandiduje za eventualnog mandatara.

S druge strane, nakon ubedljive pobede u Beogradu, Dragan Đilas se prirodno nametnuo kao budući lider stranke.

Međutim, Tadić je izjavio da ne razmišlja o ostavci na mesto predsednika stranke, što znači da će se, objašnjava dalje izvor Blica, ići na opšte izbore na kojima će se na proveri biti sve stranačke funkcije.

Borba za prevlast u DS-u tako ulazi u otvoren sukob, a u tom svetlu se posmatra i najnoviji sukob Vuka Jeremića visokog funkcionera DS, kome je na prošlim izborima izmaklo mesto potpredsednika stranke, i Dragana Đilasa, zamenika predsednika.

Jeremić je, objašnjava Blic, jedan od najvećih oslonaca Borisa Tadića, koji je sada u nezgodnoj da "brani neodbranljivo", odnosno grešku s budžetom za kancelariju Vuka Jeremića, koji ide u Njujork kao predsedavajući 67. Generalnoj Skupštini UN.

Đilas je , kako tvrdi dalje Blicov izvor, iskoristio tu grešku sa finansiranjem Jeremićevog predsedavanja i tako je poslao poruku Tadiću i ušao u otvoren sukob sa Jeremićem.

S druge strane, list Danas piše da je vrh DS-a ljut je na Jeremićevu preteranu javnu reakciju na kritike Dragana Đilasa, koji je drugi čovek stranke.

Izvor Danas čak tvrdi da je stranka Đilasu praktično dala odrešene ruke da odgovori Jeremiću onako kako on smatra za shodno, pa čak i da ga dovede u situaciju da izađe iz stranke ili da bude isključen.

Iako sva ova dešavanja nagoveštavaju moguć dobro poznat scenario cepanja Demokratske stranke, Borko Stefanović, koji je član Predsedništva stranke, smatra da to toga neće doći.

Stefanović je za Novosti rekao da nema borbe za prevlast, ali je priznao da ima priprema za veliku reorganizaciju stranke, osvežavanje rukovodećeg tima, kako bi stranka iz svega izašla jača.

"Nema nikakve misterije. Ponavljam, stranka se ne cepa, već reorganizuje. Moramo videti ko se sve u proteklom periodu ponašao bahato, okoristio o stranku i zloupotrebljavao je. A takvih ljudi, nažalost, ima i oni se ne nalaze samo na lokalu, već i u samom vrhu", kazao je Stefanović za "Novosti".

Na primedbu lista da su "prepucavanja" između Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, u vezi sa troškovima Jeremićevog predsedavanja Generalnom skupštinom UN, mnogi protumačili kao početak unutarstranačkih obračuna, Stefanović je odgovorio da ne zna "zašto se kada ukažete na nešto što je loše i za građane i za samu stranku, to tumači kao unutarpartijski obračun".
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.