Vlada će preživeti glasanje o medijskom zakonu

Izvor: Politika, Fonet, 26.Avg.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada će preživeti glasanje o medijskom zakonu

Goati: Dijagonalno glasanje uvek je znak da je dubina konsenzusa u vladajućoj koaliciji nedovoljna što je uvertira za nove probleme

Zakon o informisanju neće srušiti vladu bez obzira na to hoće li ga Narodna skupština Srbije usvojiti ili ne, ali će ishod glasanja, svakako, uticati na buduće odnose u vladajućoj koaliciji, a na duži rok i na njenu stabilnost. Ovakav zaključak proizilazi iz izjava funkcionera G17 plus, zvaničnih i nezvaničnih, stranke koja insistira >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na usvajanju ovog propisa, iako on nema podršku svih koalicionih partnera.

Da će vlada „preživeti” medijski zakon tvrde i analitičari, koji ne očekuju da Mlađan Dinkić, lider G17 plus, „povuče neki ishitren potez”, ali upozoravaju da će sva zbivanja oko ovog akta pogoršati unutarkoalicijske odnose, a to može vladi skratiti mandat.

Suzana Grubješić, potpredsednik G17 plus, i Željko Ivanji, član predsedništva stranke, kažu da o eventualnim potezima, u slučaju da zakon ne prođe, uopšte nije bilo razgovora zato što su ubeđeni da će zakon biti izglasan. Ukoliko, slučajno, zakon ne dobije podršku o tome će se u G17 plus razgovarati, jer nema nikakve strategije ukoliko propis ne dobije većinu. Suzana Grubješić ističe da sada više nije važno čijim će glasovima zakon biti izglasan „pošto ne postoji konsenzus u koaliciji”.

Nepostojanje konsenzusa oko ovog akta, moglo bi se, međutim, u narednom periodu pokazati kao i te kako bitno. Cvijetin Milivojević, direktor marketinške agencije „Pragma”, kaže da poštuje G17 plus i njegovog lidera Mlađana Dinkića „zato što se ne zaleću već tri puta razmisle pre povlačenja nekog poteza, zato i ostaju u vlasti na ovaj ili onaj način devet godina”.

– Dakle, 1. septembar nije dan kada bi Dinkić rušio vladu. Razlog je taj što nije završio proces formiranja stranke regiona, a kad to završi onda mu, hajde da kažem, na neki način jeste u interesu da ruši vladu. Taj proces trebalo bi da se završi u novembru i tad će početi predizborna kampanja G17 plus – dodaje Cvijetin Milivojević.

I Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, ne misli da bi G17 plus na neusvajanje zakona mogao reagovati rušenjem vlade:

„Ne može se prosto prepoznati cilj takvog postupka u neko dostižno vreme. Teško je reći šta će biti, ali ako zakon bude usvojen to će biti rezultat dijagonalnog glasanja, jer bi opoziciona partija glasala za predlog vlasti, dok bi partija u vladi apstinirala. Posle takvog glasanja, sve i da zakon prođe, stvara se ’zla krv’. Hteli to ljudi ili ne, odnosi u koaliciji se pogoršavaju. Dijagonalno glasanje je uvek znak da je dubina konsenzusa u vladajućoj koaliciji nedovoljna i to je redovno uvertira za nove probleme. Bez obzira na to hoće li zakon proći ili ne vlada posle ovoga neće biti stabilnija, već na sledećem koraku susrešće se sa niz problema”.

I Cvijetin Milivojević očekuje da „Dinkić reaguje” pokazivanjem zuba „koalicionim partnerima” i objašnjava: „Ima još spornih zakona, pa bi Dinkić mogao da uzvrati odbijanjem da glasa za njih. Dinkić je, na primer, prešao preko prodaje NIS-a. On je to progutao zbog kompromisa i očigledno očekuje da i drugi tako postupe. Posle ovoga vlada ne može biti stabilna. Ova vlada ne može izdržati ceo mandat, ali nju neće srušiti opozicija, već unutrašnja trvenja”.

M. Čekerevac

[objavljeno: 27/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.