Ukrajinska armija povukla 10 puta manje teškog naoružanja nego snage DNR

Izvor: 011vodič.com, 27.Feb.2015, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinska armija povukla 10 puta manje teškog naoružanja nego snage DNR

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin održao je sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti RF, saopštio je portparol šefa ruske države Dmitrij Peskov.
„Detaljno je razmotren tok implementacije minskih sporazuma, posebno proces povlačenja teškog naoružanja sukobljenih strana sa linije razgraničenja“ – saopštio je Peskov.
LNR i DNR su praktično potpuno povukle teško naoružanje sa linije razgraničenja >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << s ukrajinskom vojskom.
Zvanični Kijev je takođe saopštio da je započeo povlačenje teške tehnike.
Portparol Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin izjavio je danas da ustanici povlače teško naoružanje samo iz sektora gde se poštuje primirje, i da tehnika ostaje na donjeckom aerodromu.
„Naoružanje će ostati u rejonu donjeckog aerodroma, pošto se tamo još uvek beleže napadi ukrajinske vojske.
Juče je zabeleženo 20 slučajeva gađanja“ – kazao je on.
Basurin je rekao da su ukrajinske snage povukle sa linije razgraničenja 24 „komada“ teške tehnike, a armija DNR – 250.
On je saopštio da će DNR zamoliti OEBS da preda Kijevu podatke o povlačenju teške tehnike od strane ustanika.
„Kijev je izjavio da će povući svoje naoružanje posle nas.
Mi ćemo se obratiti OEBS da saopštimo Ukrajini da smo mi to već uradili“ – kazao je Basurin.
Predsednik DNR Aleksandar Zaharčenko je izjavio da DNR neće davati tačne podatke o dislokaciji povučenog naoružanja dok to ne uradi Kijev.
„Zašto mi to da radimo? Ukrajinski vojni zvaničnici su danas izjavili da ne nameravaju da saopštavaju lokacije svojih jedinica, pa zašto onda mi to da radimo?“ – istakao je Zaharčenko.
U međuvremenu, prema podacima štaba ustanika iz Luganske Republike, ukrajinska vojska nastavlja da utvrđuje svoje položaje na putu Lugansk-Lisičansk, gde je zauzela strateško uzvišenje kod sela Novotoškovskoje.
Na putu Lugansk-Lisičansk (u narodu poznatom kao Bahmutka) još početkom novembra prošle godine ustanici su, uz velike žrtve s obe strane, zauzeli kontrolne punktove 31. i 29. u okolini sela Novotoškovskoje i Krimskoje u Slavjanoserbskoj opštini (Luganska oblast).
Posle toga je ukrajinska vojska više puta pokušavala da povrati kontrolni punkt 29, kao i da potpuno ovlada selom Novotoškovskoje.
„U poslednjih par dana ukrajinska vojska je postavila dva nova kontrolna punkta u selu Novotoškovskoje.
Takođe, oni su zauzeli bezimeno uzvišenje (175,9 metara) u njegovoj okolini.
Sada je tamo zatišje, ali u slučaju obnavljanja borbenih dejstava, po svemu sudeći, uzvišenje se može koristiti za gađanje naših položaja“ – rečeno je agenciji RIA Novosti u štabu ustanika.
The post Ukrajinska armija povukla 10 puta manje teškog naoružanja nego snage DNR appeared first on Politika.

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.