U februaru sedma runda pregovora

Izvor: S media, 30.Dec.2010, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U februaru sedma runda pregovora

Stalni predstavnik MMF za Srbiju Bogdan Lisovolik izjavio je da je u februaru 2011. na redu sedma runda pregovora o stend baj aranžmanu MMF-a sa Srbijom.

"Tada ćemo razgovarati o makroekonomskim elementima programa, uključujući i fiskalne ciljeve. Nakon što program istekne, sredinom aprila, očekujemo da nastavimo da saradjujemo sa Srbijom u formi postprogramskog nadgledanja ili ako političari to žele da nastavimo aranžman", rekao je Lisovolik u intervjuu današnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << "Politici".

Govoreći o pitanju uplata za penzijsko osiguranje, on je naveo da MMF ne vidi nikakav problem sa objavljivanjem liste kompanija koje su najveći dužnici za penzijsko i invalidsko osiguranje u Srbiji.

"To može da pomogne u naporima da se naplata poveća, ali mi radimo s Poreskom upravom na sveobuhvatnom setu mera da zaustavimo izbegavanje plaćanja doprinosa", dodao je Lisovolik.

On je tim rečima odgovorio na primedbu da se iz budžeta za isplatu penzija izdvaja bezmalo 50 odsto ukupnih prihoda, a da država neće da otkrije ko su najveći dužnici za neplaćene doprinose, zbog čega je kasa Fonda PIO gotovo prazna.

Lisovolik je ukazao da ove mere treba da budu praćene i daljim efikasnim koracima kojima bi se ubrzali ekonomski rast i zapošljavanje.

MMF odobrio Srbiiji 373 miliona evra

Na pitanje da li može uticati na "Srbijagas" i EPS da krenu u restrukturisanje, jer je ocenio da tek ukoliko taj proces ne bude dao rezultate treba ići na povećanje cene struje i gasa, Lisovolik je odgovorio:"Restrukturisanje bi trebalo da doprinese smanjenju troškova. U tom kontekstu svi planovi za povećanje cena struje trebalo bi da budu deo plana razvoja i restrukturisanja, odnosno da ta dva procesa idu paralelno".

Ali, "u nekim okolnostima čak i najveći napori u procesu restrukturisanja ne mogu da nadomeste eventualne gubitke nastale zbog neekonomske cene struje", kazao je on.

"U tom slučaju povećanje cene kilovat-sata biće neophodno. Ali, u tom slučaju je bolje povećati cenu i otvoreno objasniti zašto je potencijal za uštede restrukturisanjem iscrpljen", dodao je Lisovolik.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.