Tadić: Lokalne koalicije ne mogu da destabilizuju vladu

Izvor: Politika, Beta, 26.Jun.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Lokalne koalicije ne mogu da destabilizuju vladu

Ni Koštunica ni Nikolić ne mogu u Zemunu ili Voždovcu da brane Kosovo ili vojnu neutralnost zemlje, poručio je predsednik

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je juče da vladajuća koalicija na republičkom nivou neće biti destabilizovana ako se na lokalnom nivou postignu dogovori opozicije sa nekim vladajućim strankama, prenosi agencija Beta.

„Važno je da se izbegne maltretiranje građana izlaskom na nove izbore”, rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tadić novinarima nakon uručenja diploma i sablji oficirima 52. klase generalštabnog usavršavanja u Domu Narodne skupštine.

On je, međutim, naveo da se lokalne koalicije ne grade na politici prema NATO-u i Kosovu već da političari na lokalnom nivou treba da rešavaju probleme poput izgradnje kanalizacija, rekonstrukcije ulica i čišćenja određenih delova grada. „Ni Vojislav Koštunica ni Tomislav Nikolić ne mogu u Zemunu ili Voždovcu da brane Kosovo ili vojnu neutralnost zemlje”, poručio je Tadić. On je kazao da za vreme njegovog mandata Srbija sigurno neće ući u NATO i kritikovao je lidera DSS-a Vojislava Koštunicu zbog izjava o eventualnom ulasku Bosne i Hercegovine u NATO.

Tadić je ocenio da se tim izjavama Koštunica meša u unutrašnje stvari susedne zemlje i narušava integritet ne samo BiH već i integritet Srbije čime se otežava očuvanje Kosova.

Predsednik Tadić je apelovao i da se smire strasti i da se ne izazivaju tenzije zbog Statuta Vojvodine. Statut Vojvodine i zakon o nadležnostima Vojvodine su, kako je rekao, predmet diskusije unutar Vlade Srbije, a o tim temama se u medijima i javnim raspravama pokreću neistine. „Nije dobro da se uzdižu teme u javnosti na neistinitoj osnovi i veoma je važno da se o svemu diskutuje onako kako jeste”, naglasio je Tadić dodajući da se tako izazivaju izlišne tenzije u Srbiji uprkos velikim teškoćama s kojima se suočava država zbog ekonomske krize. Tadić je ocenio da se te tenzije možda izazivaju i namerno kako bi se Srbija destabilizovala.

-----------------------------------------------------------

Tadić: Očekujem objašnjenje od bugarskih vlasti

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je juče da od bugarskih organa očekuje objašnjenje zbog ukidanja pritvora bivšem premijeru Kosova Agimu Čekuu, navodeći da to ne doprinosi dobrosusedskim odnosima. „Način na koji je Bugarska reagovala ne doprinosi našim najboljim odnosima. Očekujem da ću od predstavnika vlasti Bugarske dobiti objašnjenje”, rekao je Tadić, a prenosi agencija Beta, novinarima u Domu Narodne skupštine.

On je istakao da oni koji su optuženi za ratne zločine moraju biti procesuirani. Tadić je međutim poručio da će Srbija nastaviti da gradi najbolje moguće odnose sa Bugarskom i da će nastaviti saradnju sa tom zemljom u borbi protiv organizovanog kriminala.

N. P.

[objavljeno: 27/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.