Sud neće dovoditi u pitanje nezavisnost Kosova

Izvor: Politika, 23.Dec.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud neće dovoditi u pitanje nezavisnost Kosova

Srbija mora sama da shvati, a ne da je drugi ubeđuju da Kosovo postoji kao država

Đulijano Amato, bivši premijer Italije i predsedavajući uticajne Međunarodne komisije za Balkan koja je pre četiri godine izašla sa predlogom da Kosovo prođe kroz četiri faze nadgledane nezavisnosti, kaže da nije promenio stav u odnosu na to pitanje.

Smatrate li da su se okolnosti u međuvremenu promenile?

Da, dogodilo se da smo ipak stigli do priznanja nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kosova, a da Srbija još uvek drugačije misli. To je ceo proces učinilo veoma komplikovanim i samo Međunarodni sud pravde u Hagu može da donese odluku koja bi nam pomogla.

Da li će ta odluka nešto promeniti?

Zavisiće od toga kakva bude. Srbija je sada predala odluku u nadležnost suda i uzdržava se od bilo kog drugog stava osim odbijanja nezavisnosti Kosova. Ipak, ako bi sud i doneo odluku koja na neki način Kosovo vraća u okvir Srbije to neće biti realno prihvatljivo. Čak i kada bi takva odluka bila doneta uz izvesne ograde i uslove, to bi celu diskusiju povelo u sasvim drugom pravcu.

Zašto pravac ne može da se promeni?

Budimo realni, Srbija je prestala da smatra Kosovo delom vlastite odgovornosti još pre nekoliko godina, kada je Koštunica doneo odluku da prihvati neku vrstu međunarodne odgovornosti za Kosovo. Pitam se da li je iko tada očekivao da bi Kosovo moglo da se vrati u prethodni status? Teoretski je to moguće, ali nije očekivano.

Da li je moguća neka vrsta novih pregovora?

To će opet zavisiti od odluke suda. Možda grešim, ali ne očekujem da će status Kosova kao države biti pred radikalnim izazovom. Sud će možda smatrati da je ipak nekakav aranžman sa Srbijom neophodan.

Svojevremeno ste predlagali da se sever Kosova integriše u ostatak Srbije. Da li i sada mislite da je to dobra ideja?

Ako se dobro sećam, pošto godinama nisam čitao naš predlog u četiri faze, mi smo predlagali specijalni status koji nije predviđao oštro i iznenadno izdvajanje Kosova iz Srbije. Predvideli smo da delovi Kosova dobiju međunarodni status: sever Kosova, Mitrovica, okolina, manastiri. Ali u trenutku dešavanja nikada se ne zna kakve će to posledice proizvesti. Teško je reći šta je u datom trenutku bolje kada imate na umu čitav proces koji nije završen.

Zalagali ste se da do 2014. godine sve zemlje bivše Jugoslavije uđu u EU. Da li vam se to sada čini realnim?

To bi zaista bilo divno, ali ne možemo da garantujemo da će sve zemlje zapadnog Balkana ući u uniju u roku od četiri godine. Neke bi u svakom slučaju mogle da uspeju. Paradoksalno je da Srbija možda neće ući zajedno sa Hrvatskom nego nešto kasnije, iako prednjači u ispunjavanju aki komunitera. Ali možda će prepreka koju Holandija postavlja kao uslov biti otklonjena. Makedonija je druga zemlja koja je vrlo blizu da bude spremna za ulazak u EU. Ali pitanje je da li će Grčka prihvatiti zemlju sa tim imenom. Vidite, taoci smo malih ali osetljivih pitanja. BiH kasni, Albanija je nekako na kraju rasporeda, tako da situacija nije ista za sve. Biće ohrabrujuće ako do 2014. budu ušle dve ili tri zemlje, a da se za ostale te godine sagleda gde su.

Biljana Mitrinović

-----------------------------------------------------

Svi gledaju samo svoja posla

Govorili ste da Srbija mora da se saglasisa statusom Kosova. Ona nije saglasna, ali ni sve zemlje EU i međunarodne zajednice. Kako onda dalje?

Ne kažem da Srbija mora da se saglasi niti je Srbija obavezna da uradi bilo šta i radi bilo koga. Ali zdrav razum govori da je ta mala zemlja rođena i da ne može da se zamisli povratak 10 godina unazad. Radi se o tome da bi Srbija trebalo to da shvati, a ne da je neko u to ubeđuje. Za to je potrebno vreme. Bez neke vrste postignutog sporazuma, Rusiji će biti teško da prihvati da Kosovo postoji kao država. Mada, ne zaboravimo da je Rusija koristila primer Kosova za svoj slučaj dveju republika u Gruziji. Španija ima ogromne poteškoće da prihvati Kosovo, ali Španiju problem Kosova uopšte ne zanima. Nju brine sopstveni problem.

Ali nije u tome stvar. Najvažnije je da Srbija ima vladu čije će glavno političko opredeljenje biti usmereno ka budućnosti. Da li možete da zamislite da može da se gleda u budućnost a da se postavlja pitanje suvereniteta dela teritorije koji je već 10 godina van države čiji je bio deo.

[objavljeno: 24/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.