Stranke za kontrolu, a Zakon čeka

Izvor: B92, 17.Feb.2011, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke za kontrolu, a Zakon čeka

Beograd -- Zakon o finansiranju stranaka ni danas nije pred Vladom Srbije. Stranke bez objašnjenja šta koči usvajanje Zakona.

Novi zakon o finansiranju stranaka ni danas neće biti tema na sednici Vlade Srbije.

Nedelju dana posle najave iz Ministarstava pravde da je zakon završen i da odmah ulazi u skupštinsku proceduru, stranke vladajuće koalicije i dalje ponavljaju da su za predloženi tekst, ali niko ne odgovara na pitanje ko koči usvajanje ovog zakona.

Svi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su za usvajanje, a zakona ni od korova. Predloženi tekst još čeka zeleno svetlo vladinih ministara, a daleko je i od zgrade Skupštine Srbije.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, iz Demokratske stranke, poručuje da za donošenje svakog, a pogotovo Zakona o finansiranju političkih stranaka, mora da postoji politička volja.

On je dodao da većina političkih stranaka podržava predloženi tekst zakona.

"Došli smo do vrlo kvalitetnog zakona. To je pravi tekst i ako nije na današnjoj sednici Vlade Srbije, biće vrlo brzo", rekao je Homen.

Homen je poručio i da Ministarstvo pravde i Agencija za borbu protiv korupcije neće prihvatiti bilo kakve izmene u nacrtu Zakona koje bi otežale kontrolu rada i finansiranja partija.

Pred usvajanje Zakona na sednici Vlade, pojavile su se spekulacije da G17 to stopira i da su na sednici Radne grupe članovi te stranke pokušali da izmene deo teksta po kojem bi donatori priloge mogli da uplaćuju ne samo kroz tekući račun, već i preko obične uplatnice kako bi na taj način sakrili svoje prave finansijere.

Funkcioner G17 plus Vlajko Senić demantuje takve navode.

"Evo, ja uplaćujem svakog meseca. Sve to je domen spekulacija, ne bih komentarisao, ali će se ubrzo videti naša podška u Skupštini. Nadležno je Ministarstvo pravde, u njihovim rukama je tajming", kaže Senić.

Odredbe nacrta novog zakona daju veća ovlašćenja Agenciji za borbu protiv korupcije i propisuju visoke novčane kazne, kao i kazne zatvora do tri, čak i do pet godina.

Programski direktor "Transparentnosti Srbije" Nemanja Nenadić smatra da zakon što pre mora u Skupštinu, jer se već najavljuju novi izbori pa je, kako objašnjava, neophodno ovu oblast hitno urediti.

"Ovo što se sada dešava, ovo otezanje, očigledno ukazuje da postoje neke prepreke da se Zakon usvoji. U ovo doba političke nestabilnosti kada je nekoliko puta pominjano da izbori slede, mislim da je od presudnog značaja da se usvoji ovaj Zakon i da se uspostave jači kontrolni mehanizmi", kaže on.

Usvajanje ovog zakona,jedan je od najvažnijih uslova da Srbija krajem godine dobije status kandidata za Evropsku uniju.

U Ministarstvu pravde kažu da su se konsultovali sa Savetom Evrope i Evropskom komisijom i da su svi zadovoljni predloženim tekstom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.