Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije usvojila budžet za 2009. godinu

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je večeras budžet za 2009. godinu, kojim su predviđeni prihodi od 698,7 milijardi dinara, a rashodi 748,3 milijarde dinara, odnosno predviđeni bužetski deficit iznosiće 49,6 milijardi dinara.

Za je glasalo 129 poslanika vladajuće koalicije, protiv budžeta je glasao 21 poslanik D S S, a poslanici Srpske radikalne stranke i kluba "Napred Srbijo", Nove Srbije i Liberalno demokratske partije nisu bili u sali tokom glasanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Budžet je usvojen sat i po pre isticanja zakonskog roka, jer do ponoći traje redovno jesenje zasedanje.

Budžet Srbije za 2009. je veoma restriktivan u pogledu smanjenja javne potrošnje, ali će imati i razvojnu komponentu, jer je opredeljeno oko 18,7 milijardi dinara za razvoj privrede, a oko 40,1 milijardu dinara biće uloženo u kapitane projekte, uglavnom u izgradnju infrastrukture.

Sredstva za kreditnu podršku privredi, preko Fonda za razvoj, iznose oko 2,95 milijardi dinara, a za "start ap" kredite početnicima 3,1 milijardu dinara.

Za jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata, izgradnju Koridora 10, planirano je oko pet milijardi dinara, a predvijdno je i izdavanje garancija za kredit Svetske banke u iznosu od oko 388 miliona dolara (skoro 26 milijardi dinara) za Panevropski koridor.

Za poljoprivredu je planirano 20,4 milijardi dinara što predstavlja 2,85 odsto budžeta. U strukturi prihoda, 640 milijardi dinara biće obezbeđeno iz poreza, i akciza, a u strukturi projektovanih rashoda najviše sredstava, 233,7 milijardi, planirano je za transfere organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, za subvencije 40,9 milijardi, plate zaposlenih 151,5 milijardi dinara.

Za socijalnu zaštitu iz budžeta je planirano 72,2 milijarde, a za kapitalne izdatke 40,1 milijarda dinara, dok je za transfere ostalim nivoima vlasti planirano je 73,6 milijardi dinara.

U budžetu je predviđeno i izdavanje garancija za kredit Svetske banke Javnom preduzeću "Putevi Srbije" od oko 100 miliona dinara (oko 6,7 milijardi dinara) za rekonstrukciju i rehabilitaciju putne mreže u Srbiji.

Posebna stavka u budžetu su troškovi osnivačkog uloga za zajedničko preduzeće države Srbije i "Fijata", u iznosu oko 14 milijardi dinara.

Predviđena su i sredstva u tranzicionom fondu za socijalni program u preduzećima, u kojima će radnici ostati bez posla od oko 7,21 milijardi dinara.

U budžetu su predviđene i garancije od oko 50 milijardi dinara, koje će država dati preduzećima ukoliko dođe do otežanog poslovanja u uslovima globalne finansijske ekonomske krize.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.