Šest novih slučajeva koronavirusa, ukupno 18 obolelih u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2020, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest novih slučajeva koronavirusa, ukupno 18 obolelih u Srbiji

U Srbiji je potvrđeno još šest slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je broj zaraženih porastao na 18, saopštilo je večeras Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg izveštaja od 18 casova testirano je 21 osoba u Institutu Torlak od kojih je šest osoba je bilo pozitivno 15 negativno na novi korona virus.

Ministarstvo apeluje na građane i podseća ih, na osnovu ovih primera, na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama, jer je ovim primerom potvrđeno da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke, da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude.

Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih.

Zato je od izuzetne važnosti da se poštuju preporuke struke, da se ne shvataju olako njihova upozorenja o praćenju simptoma i odgovornom ponašanju svakog pojedinca.

Ministarstvo zdravlja objavilo je na svom sajtu brojeve telefona zdravstvenih ustanova u Srbiji na koje, u vremenu od 8 do 22 sata, mogu da se jave svi koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenom koronavirusom.

Kako se navodi, pozivom na te brojeve građani mogu dobiti od dežurnih epidemiologa sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju.

Jedan pacijent ima ozbiljnu sliku bolesti, ostali lakšu

Na Klinici za infektivne bolesti KCV u Novom Sadu leče se dva pacijenta kod kojih je potvrđen korona virus.

Prvi je u stabilnom, a drugi, koji je sinoć transportovan iz Kikinde, u teškom je opštem stanju, saopštio je Klinički centar Vojvodine (KCV).

"Prvi pacijent koji je primljen u subotu 07.03. je u stabilnom stanju i u toku je stalni monitoring njegovog zdravstvenog stanja i preduzimaju se sve neophodne mere lečenja", saopšteno je iz Kliničkog centra Vojvodine.

Drugi pacijent koji je transportovan iz OB Kikinda u toku noći je u teškom opštem stanju, hemodinamski stabilan i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji uz intenzivan 24 časovni monitoring na Klinici za infektivne bolesti", navode u saopštenju, koje je istaknuto i na sajtu te ustanove.

"Ovakav broj obolelih je posledica naše neodgovornosti prema okolini, prema kolektivu. Najveći broj novootkrivenih slučajeva potiču od jednog izvora, gde je komunikacija bila u uskom prostoru", naveo je direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović.

On je apelovao na građane da poštuju mere koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, da ukoliko su prehlađeni, kašlju, kijaju ostanu kod kuće, ne idu na posao, ne idu na skupove gde se nalazi veliki broj ljudi na malom prostoru.

"Neće biti iznenađenje ako u da narednom periodu budemo imali veći broj obolelih i to uglavnom iz jednog izvora", naglasio je on.

Šestoro zaraženih koronavirusom se nalazi na Infektivnoj klinici u Beogradu, četvoro u Nišu i dvoje u Novom Sadu.

Niš: Četvoro pacijenata stabilno, nisu životno ugroženi

Četvoro pacijenata zaraženih novim koronavirusom koji su smešteni u Klinici za infektivne bolesti KC Niš u stabilnom su stanju i nisu životno ugroženi, rečeno je Tanjugu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Oni su izolovani na Klinici za infektivne bolesti, kako propisuju algoritmmi i procedure. Lekari će i narednih dana budno pratiti njihovo zdravstveno stanje.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.